Dnes je 29.04.2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Když se spánek nedostavuje

Publikováno: 12.12.13
Počet zobrazení: 899
  Autor článku: Dominika Poláková
Není pochyb o tom, že spánek je životně důležitý. Ne nadarmo se říká – vyspat se do krásy. Vydatné spaní v naprosté tmě přispívá ke správné funkci kardiovaskulárního systému a k vylučování melatoninu, hormonu navozujícího spánek. Co ale dělat, když se spánek nedostavuje ?

Poruchy spánku trápí čím dál více populace, zejména pak seniory. Je to dálo mimo jiné i tím, že člověk v důchodovém věku si již odvykl na určitý režim – brzké ranní vstávání do práce, spousta úkolů a povinností během dne; další příčinou jsou hormonální změny v těle. Takže občasné poruchy spánku nemůžeme zcela vymazat z našeho života, ale můžeme je významně ovlivnit, aniž bychom byli nuceni užívat prášky na spaní, které jsou návykové.

Pokud máte potíže se spánkem, měli byste dodržovat tato pravidla:
Důležitá je poslední hodina předtím, než jdete spát. Tehdy byste se měli věnovat klidným, příjemným a nenáročným činnostem jako je meditace, poslouchání rádia, četba, ruční práce, povídání si, luštění křížovek atd.

Člověku se lépe usíná, když není přejedený k prasknutí. Poslední jídlo byste měli jíst asi hodinu a půl před usnutím, v závislosti na jeho stravitelnosti. Ideální je třeba polévka z kořenové zeleniny, zeleninové lečo s vejcem a chlebem, výborná je ovesná kaše s medem. Vyvarujte se hub v jakékoliv úpravě, topinkám a dalším mastným pokrmům, které zatěžují játra, která pak během spánku namísto odpočinku musí tyto dobroty trávit.
Rozhodně však ale není dobré jít spát úplně vyhladovělý. Pak se dostaví stejný efekt jako u přejedení – převracíte se v posteli a nemůžete spát.

Všechny uspávací prostředky jsou do určité míry návykové. Než sáhnete po tabletce na spaní, zkuste využít síly některých bylinek jako je například meduňka, lipový květ, květ černého bezu, heřmánek nebo máta. Tyto čaje jsou velice lahodné, uklidňující a s pomocí oblíbené hudby vám zcela jistě pomohou navodit tu správnou atmosféru k příjemnému spánku. Pokud zrovna neholdujete bylinným čajům, můžete zkusit ohřáté mléko s lžičkou medu, jež má rovněž výrazné sedativní účinky.
Místo počítání oveček si před spaním něco hezkého přečtěte. Opravdu, neexistuje lepší prostředek pro rychlejší spánek než začíst se do zajímavé knihy. Je to dáno tím, že zrakem spalujeme asi 20 procent veškeré energie. Čtením se pak tato spotřeba energie ještě zvyšuje, takže se rychleji dostavuje únava.

Jedna z možných příčin, proč se spánek nedostavuje, je to, že jste přespaní. Zkuste každý den dodržovat spánkový limit maximálně 8 hodin. Během dne se snažte dělat co nejvíce duševní a tělesné aktivity. Po večeři není nic lepšího, než naše půlhodinka chůze, nejlépe v přírodě, kde načerpáme čistou, pozitivní energii, která zaručeně uklidní nervy. Práce na zahradě, již zmiňované ruční práce, kutilství, výpomoc sousedovi a jakákoliv duševní činnost, to všechno se počítá. Protože nejkvalitnější spánek se dostaví tehdy, když je tělo řádně unavené.

Dalšími prostředky k lepšímu spaní jsou to, že budete uléhat do postele každý den ve stejnou hodinu. Krátce předtím si v místnosti vyvětrejte. Člověku se prokazatelně hůře spí, když je v neznámém nebo přechodném prostředí, třeba na dovolené nebo u příbuzných. V neposlední řadě bychom měli mít vhodný polštář a přikrývku přizpůsobenou ročnímu období.

Autor: Dominika Poláková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: