Dnes je 15.05.2024, Svátek má Žofie, zítra Přemysl

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Lékařské prohlídky

Publikováno: 24.01.14
Počet zobrazení: 1540
  Autorka článku: Alena Kučerová
Nedávno jsem psala o možnosti oprášit si u počítače naše znalosti dopravních předpisů. Možná to někteří z vás udělali, protože to nikdy není na škodu. Dneska jsem se rozhodla pro téma obdobné, tedy téma, které s řízením našeho auta také velmi úzce souvisí.

Nejen naše paměť a znalosti jsou důležité, ale také stav naší tělesné schránky nebo chcete –li naše fyzická kondice. I tu bychom měli podrobit důkladné inventuře. Dočetla jsem se, že seniorské neduhy mohou mít na dopravní nehodovosti stejný negativní vliv jako začátečnická nezkušenost. A to je opravdu téma k zamyšlení . Je obecně známo, že my dříve narození jezdíme velice opatrně a důsledně dodržujeme dopravní předpisy, ale kde opravdu selháváme, tak to jsou křižovatky. A zde jsou na vině právě naše již pomalejší reakce. Tou nejčastější a první změnou na našem organismu , na které se čas podepsal , je kvalita zraku. A s řešením této změny bychom opravdu neměli otálet a měli bychom se do auta vybavit vyzkoušenými a kvalitními brýlemi. Postupně se zmenšuje i úhel našeho periferního vidění a tak snadno můžeme přehlédnout předjíždějící auto nebo chodce přecházejícího přes vozovku. Prostě s tím, že stárneme, nemůžeme nic udělat. Co však udělat musíme, abychom se stali ještě na chvíli řidiči zodpovědnými , jsou pravidelné lékařské prohlídky. Jejich výsledek by pak pro nás měl být tím rozhodujícím faktorem, zda usednout za volant či nikoliv. Jsem přesvědčena, že pro mnohé z nás je velice obtížné si tyto změny nejen přiznat, ale hlavně akceptovat je.
Nyní tedy jen opravdu pár základních informací k samotným lékařským prohlídkám. Lékařskou prohlídkou musíme projít nejdříve 6 měsíců před dovršením 60, 65 a 68 let věku a nejpozději v den dovršení tohoto věku. Pokud je nám už 68 let, pak musíme k lékaři každé dva roky. Tedy, pokud stále chceme řídit auto. Od lékaře obdržíme doklad o své zdravotní způsobilosti k řízení a tento doklad musíme vozit s sebou. A na to prosím pozor, protože případná kontrola a tento chybějící doklad, by pak mohly zcela vážně narušit rodinný rozpočet. Pokuty za zapomětlivost se totiž v tomto případě pohybují v rozmezí od 5 do 10 tisíc korun. Můžeme být potrestáni i zákazem řízení na 6 měsíců až 1 rok a v krajním případě i k odnětí řidičského oprávnění. Ještě horší případ by nastal, kdyby jsme druhému řidiči způsobili škodu. Tu by sice uhradila pojišťovna v rámci zákonného pojištění, ale později by po nás tuto částku mohla požadovat zpět.
Předpisy neupravují, jak by zmíněný doklad měl vypadat. Záleží tedy jen na našem lékaři jakou formu zvolí. V každém případě musí doklad obsahovat údaje k naší identifikaci, údaje o zdravotním stavu ve vztahu k našemu řidičskému oprávnění, datum,razítko a podpis lékaře.
Samozřejmě, že samotné lékařské prohlídky nejsou samospasitelné a nejsou zárukou toho, že se nám na cestách nic nestane. Stále bude záležet na nás samých jak se s náročností současné dopravy dokážeme poprat. Přesto je dobré vědět o sobě vše , znát svůj aktuální zdravotní stav a hlavně nepřeceňovat své možnosti. A pokud se vydáme na delší cestu, měli bychom si ji zcela reálně rozdělit na kratší úseky a častěji odpočívat. Je zcela normální, že jsme rychleji unavenější a popudlivější než když jsme byli o pár let mladší.
Pokud tedy chceme stále být řidiči, tak zajít k lékaři je to nejmenší co můžeme udělat pro sebe, pro naše spolucestující a pro bezpečnost všech ostatních účastníků silničního provozu.

Přeji další krásné zážitky za volantem.

Autor: Alena Kučerová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

24.01.2014 10:10  Neubauer

Vaše články na webu někteří lidé čtou a někteří v nich hledají i poučení. Tak tam, prosím, nepište nesmysly. Viz lékařské prohlídky pro řidiče v 60 letech.

Zanechte komentář: