Dnes je 15.05.2024, Svátek má Žofie, zítra Přemysl

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Sleva na dani pro pracující důchodce – vyjádření GFŘ

Publikováno: 23.01.14
Počet zobrazení: 2559
  Vzhledem k množícím se dotazům k aplikaci ustanovení § 35ba odst.1 písm.a) zákona o daních z příjmů, účinného od 1.1.2013 u pracujících starobních důchodců, uvádí Generální finanční ředitelství následující:

V případě, kdy na základě žádosti poživatele starobního důchodu dojde k zastavení výplaty tohoto důchodu k 1. lednu a ze všech objektivních okolností vyplývá, že jediným účelem takového kroku je získání slevy na poplatníka dle zmíněného ustanovení zákona o daních z příjmů, bude tento postup posuzován orgány Finanční správy ČR ve vztahu k možnému zneužití práva a to se všemi důsledky vyplývajícími z daňového řádu.
Zdroj: tisková zpráva Generálního finančního ředitelství

Vaše komentáře

Celkem 6 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

19.06.2014 21:49  Ivona

Také se mne tento problém týká, nejen já považuji problém odebrání slevy na poplatníka daně za vysoce DISKRIMINAČNÍ. Pracuji 42 let a vážné okolnosti mne nutí ještě aspoň jeden rok pracovat. Ovšem po zažádání o starobní důchod jsem přišla o slevu na poplatníka, tedy o 2070 Kč měsíčně, takže mám snížený plat o tuto částku. Až budu podávat daňové přiznání za rok 2014, tak si budu muset připravit další tisíce na doplatek daní. Daně řádně platím, nešidím stát jako jiní. Stát si řádně neohlídá neplatiče daní, ale na seniorech se hojí. Je mi z toho neskutečně špatně. Když slyšíte, co vše si mohou do základu daně zahrnout podnikatelé, kolik rodinných příslušníků má telefon registrovaný na firmu, takže ty dlouhé telefonní hovory je vlastně nic nestojí. Vybavení bytu psané na firmu, kolik příbuzných má provoz automobilu na firmu včetně oprav tak to je to, co považuji za strašně nespravedlivé. Ale stát ví jak na to, prostě je tady skupina těch, co se nemohou bránit a tak jim hezky vezmeme peníze a přihrajeme si je pro stát. Poukazovat na to, že senioři pobírají důchod a ještě si další peníze vydělají je neetické a nemá opodstatnění. Důchod je za odpracované roky a výdělek mají za to, že ve většině případů musí ještě pracovat. Až bude mít pracující člověk dobře zaplaceno za svoji dobře odvedenou práci, nebude mít potřebu ještě v seniorském věku pracovat. Kdybych měla i ten důchod aspoň přijatelný, nepracovala bych už.

13.05.2014 17:58  Vlada

Jak je vidět-/ne/jednání ÚS ale třeba i senárorů apod je všem zákonodárcům celkem velké části obyvatel DŮCHODCŮ lhostejný. Věřil jsem,a stále ještě věřím že se tato naše nová vlada bude snažit o zrušení diskriminace převážné části důchodců. valná čast nepobírá ani zdaleka polovinu průměrné mzdy a když si i musí přivydělat tak je ještě okrást.Jinak to nelze ani nazvat.Soc. a nem. pojištění ze zákona plati stát -lidi si na to celý život šetřili- a ještě je znovu daní.Že se ty peníze za požehnání "největšího" Klause ztratily oni nemohou.Co se za jeho podpory podařilo rozkrást by mělo být trestně stíhané. On se tím ještě chlubí.Prodávat podniky do rukou nejen firem které "odvádějí" daně mimo Česko je zločin.Co z toho stát má. Další přiklad:rovná daň.Kde je solidárnost. Žil jsem delší dobu v USA a tam to není. Chápu, že i lidé s velkými příjmy musí být naštvaní když se zdražuje ale co lidé s životním minimem.Někomu klesne životní úroveň o 0,1% a jiným třeba o 5%.Takových "pochybení"je celá řada. Aby to bylo legalizováno tak se zapojil další "genius" rasista Kalousek. Rasista je podle mne už proto ,ze mi připomíná svým jednáním názory části mladých kteři jsou přesvědčeni že je důchodci ožebračují.Ti přitom dělaji převážně za min.mzdu za kterou by oni ani nevstávali.Ještě by se dalo zdanit to co důchodci dostávají případně snížit důchody např. na polovinu. Tak jen houšť ať jsou prachy pro papanáše,zloděje a nepřízbůsobivé.

07.05.2014 12:29  Marcela

O částku 2.070,- Kč měsíčně přicházejí všichni pracující důchodci bez ohledu na to, jaký mají výdělek. Uvedu příklad kolegy (školníka) pracujícího na půl úvazku, který má hrubou mzdu 5.810,- Kč. Když z této částky odpočtete sociální a zdravotní odvod a dále 2.070,- za zrušenou slevu na dani, výsledkem je cifra, za kterou by málokdo vůbec ráno vstával (i když jen na polovinu úvazku). Důchodci jsou u nás ta nejzranitelnější část občanů a chtít šetřit právě na nich formou odebrání slevy na dani za to, že nekteří ještě mají to štěstí že mohou pracovat, je vrchol bezcitnosti. Zvláště když denně čteme o "zlatých padácích", kumulaci funkcí (a platů) hejtmanů a senátorů, odměnách pro ministerské a další úředníky, zpětné doplatky soudcům, atd. Důchodci vždycky byli a jsou ochotni uskrovnit se, ale mělo by to být zasazeno do "spravedlivého rámce" a rovnoměrně určených pravidel.

06.05.2014 09:09  Josef

Vážení přátelé, jsem také jeden z pracujících důchodců,který marně čeká na rozhodnutí ÚS.Ústavní soud obdržel návrh skupiny senátorů na zrušení uvedeného diskriminačního opatření již v červenci 2013.Tento návrh má na starosti soudce zpravodaj JUDr.Sládeček.Tento ,jak je vidno nekoná,vzhledem že nyní je již květen 2014.Divím se skupině senátorů,kteří tento návrh podali,že dále nesledují,jest-li věc byla projednána.Údajně ÚS není limitován časem projednání.Je to s podivem.Vím,že si mohu podat dodatečné daňové přiznání,ale vzhledem k tomu,že je nás několik tisíc,kteří se nenechali zastrašit výhružkami pana bývalého ministra Kalouska,tak by ÚS měl jednat,protože podobnou věc projednával již v roce 1992 a měl by se s tímto nálezem ztotožnit.Od roku 1992 nevyšel žádný zákon,ani vyhláška,která by to změnila.

28.03.2014 00:34  Jitka

PODLE ČEHO ZJISTÍ FÚ, ŽE SE POZASTAVIL DŮCHOD ÚČELOVĚ, KDYŽ NA TISKOPISU PŘIZNÁNÍ K DANI Z PŘÍJMU JE POUZE řádek s otázkou pobíral jste starobní důchod 1.1.2013 a odpověď je buď ANO nebo NE. Kde zjistí, že to bylo jen jeden den???????

23.03.2014 19:07  Hanka

Dobrý den, čtu právě uvedený dopis, kdy si důchodce stěžuje, že si přivydělává k důchodu a nemůže odečíst slevu na poplatníka. Mám kamarádku, která má důchod 6.000, přivydělává si něco málo pronajímáním a nyní by měla zaplatit daň z pronájmu, asi 10.000, -- zdá se Vám to normální, vzhledem k tomu co se v naší republice děje. Je to přímo diskriminace důchodců.

Zanechte komentář: