Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babičky připravují pomazánky

Publikováno: 17.12.14
Počet zobrazení: 1503
  Autorka článku: Irena Novotná
Mezi vánočními svátky mohou babičky čekat hosty. A neupadají do rozpaků, protože umí pěkně připravovat pomazánky a jimi zdobit chleby, veky, rohlíky i housky. K čaji se to rozhodně hodí a navíc – alespoň se nesní tolik sladkostí, které nikomu rozhodně nepřispěje.

Pohanková pomazánka

Pohanková pomazánka je výborná, jemná, právě pro ty hosty, které maso moc nejedí a v pohance našli zalíbení.

 

Příprava

Pro 8 porcí:

 

2 hrnečky loupané pohanky

 3 hrnečky vody 

sůl

 1 cibule 

3 stroužky česneku 

2 špetky drceného kmínu 

2 špetky majoránky

 1/2 dcl olivového oleje

Příloha:

Pečivo.

 

Průběh přípravy:

Vodu přivedeme do varu, vysypeme do ní pohanku, zamícháme, odstavíme z ohně a dáme na půl hodiny pod peřinu.  Potom pohanku smícháme s ostatními surovinami mimo oleje, rozemeleme na masovém mlýnku a až potom přidáme olej.
Promícháme a ozdobíme posekanou petrželovou natí. Ale můžete i dát plátek rajčete nebo papriky. 

 

Lilková pomazánka

 

V některých domácnostech se již prosadily lilky nebo-li baklažány. Jistě kuchařky shledaly, že je to zelenina velmi lahodná a dá se připravovat na mnoho způsobů.

 Příprava pro 4 porce:

 

1 lilek

 1 velkou cibuli 

1 balení kysané smetany

 1/2 lžičky soli, pepře 

1 lžíce oleje

 

Příloha:

Chléb, rohlík, rýže.

 

Průběh přípravy:

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, zpěníme ji na oleji, přidáme na kostičky pokrájený lilek, podlijeme trochou vody a dusíme, dokud lilek není měkký. Směs osolíme, opepříme (možno přidat i oregáno nebo stroužek česneku), odstavíme a vmícháme kysanou smetanu.

 

Dobrá pomazánka je teplá i studená. Kdo nemá rád smetanu, pak může pomazánku posypat strouhaným sýrem.

 Rumcajs

 

Rumcajs je oblíbená pomazánka mladých, a tu si kupují ke svačince k obchodě. Její příprava není zrovna snadná. A je také třeba připomenout slečnám, které drží dietu, že je dost kalorická. Možná, že měly dát přednost těm dvěma předešlým.

 

 Příprava pro 10 porcí:

 

30 dkg salám Junior vcelku

15 dkg tvrdý sýr vcelku

1 tatarky

2 menší cibule 

2 dcl sladkého kečupu 

3 lžíce plnotučné hořčice 

1 lžíce oleje

 1 lžíce octu 

3 kostky cukru

 

Průběh přípravy:

Do malého kastrolku dáme prohřát všechny ingredience dohromady – olej, cukr, kečup, hořčice. Nesmí se vařit! Takže žádné odbíhání a pěkně hlídat u sporáku. Prohříváme tak aby se, aby se to spojilo v omáčku a cukr se rozpustil. Pak necháme vychladit. Mezitím si na hrubém struhadle nastrouháme salám Junior, na jemném struhadle tvrdý sýr, nadrobno nakrájíme cibulku. Vše zamícháme dohromady i s tatarkou a vychladlou omáčkou.

 

Příloha:
Mažeme na veku nebo jakékoliv pečivo.

 

Krabí pochoutka

Krabí pochoutka je velmi vítaným pohoštěním na svátečním stole. Upozorňuji jen. Že je velmi kalorická, takže opatrně, ale samozřejmě, že s rozumem se může jít všechno. To konečně všichni víme.

 

Příprava pro 4 porce:

2 balení krabích tyčinek Surimi

1 balení majonézy

sůl 

pepř

1 citrón

 

Průběh přípravy:

Krabí tyčinky rozkrájíme na drobné kousky a dáme do mísy. Nakrájené kousky v míse rozmačkáme vidličkou. Přidáme majonézu, sůl, pepř a vše důkladně promícháme.  Pomazánku mažeme na čerstvou veku nebo na jiné bílé pečivo a zdobíme slabými plátky citrónu.

 

Pomazánka na chlebíčky s ovocem

 

Pomazánka na chlebíčky s ovocem je milé pohoštění, které můžeme připravit i větším dětem, které si rodiče přivedou na návštěvu.

 

Příprava:

Pro potřebný počet osob

 

1 tvaroh

2 lžíce majonézy

2 lžíce kysané smetany

1/2 jemně nasekané cibule

kompotované ovoce (broskve, ananas)

žlutou papriku, sůl

 

Průběh přípravy:

Tvaroh rozšleháme s cibulí, přidáme majonézu a smetanu a jemně osolíme. Mažeme na toustové chleby, dáme plátek ovoce a proužek šťavnaté žluté papriky.

 

Drůbeží pomazánka

 

Drůbeží pomazánka je velmi dobrá a hodí se i pro ty, kteří drží mírnější redukční dietu.

 

Příprava v množství podle počtu osob

 

150 g drůbežího masa,

cibule,

1 celer,

1 lžička hořčice,

1 lžíce majonézy,

pepř,

worcesterová omáčka,

1 kyselá okurka

 

Průběh přípravy:

Drůbeží maso podusíme s cibulkou a celerem na mírném ohni. Měkké maso jemně umeleme, přidáme lžičku hořčice, lžíci majonézy, mletý pepř, worcesterovou omáčku a nadrobno

 

 

Drožďová pomazánka s tvarohem

Tuto pomazánku má rádo mnoho lidí a je také zdravá. Jistě s ní uděláte radost.

 

Příprava pro potřebný počet osob

250 g měkkého tvarohu,

2 droždí,

1 cibule,

1 vejce,

2 lžíce bílého jogurtu, bylinky nebo jarní cibulka, sůl

 

Průběh přípravy

Osmahneme cibulku, přidáme droždí a necháme ho rozpustit. Po rozpuštění droždí přidáme osolené vajíčko a až bude hotové, stáhneme z plotny. Přidáme tvaroh a případně podle konzistence

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: