Dnes je 19.05.2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Právní okénko pro důchodce: Jaké zákony můžeme očekávat?

Publikováno: 26.04.16
Počet zobrazení: 1839
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Z celkového přehledu zákonů, které nyní procházejí legislativním procesem, jsem vybrala ty, které se bezprostředně týkají našeho běžného života.

Pokud máte zájem, milé babičky a dědečkové o bližší informace, doporučuji navštívit webové stránky Poslanecké sněmovny – viz zde, kde můžete sledovat průběh projednávání zákonů v Poslanecké sněmovně a i v Senátu Česko republiky – viz zde.

Inkluze ve školství

I proti všem výhradám, které probíhaly v poslední době, senát schválil školskou novelu bez jediné změny. Nová pravidla inkluze budou platit již od letošního září. Příští rok čekají naše děti a vnoučata jednotné přijímací zkoušky na střední školy a za čtyři roky se již bude povinně maturovat z matematiky. Novela též uzákonila povinné absolvování posledního roku mateřské školy.

Pravidla pro neočkované děti

Vláda nesouhlasí se zmírněním pravidel pro neočkované děti a nepodpoří předložený návrh senátorů, který chtěl umožnit, aby na letní tábory a školky v přírodě mohly i neočkované děti. K této otázce se vyjádřil hlavní hygienik-

Výplata nemocenské

Očekávaná výplata nemocenské v prvních třech dnech nemoci zaměstnance, kterou podporuje ministryně sociálních věcí a práce narazila na odpor některých ministrů, kteří se neshodli na postoji k senátnímu návrhu.

Zákon o spotřebitelských úvěrech

Zákon o spotřebitelských úvěrech, který stojí před schvalování Sněmovou, má posílit postavení těch, kteří si berou spotřebitelské úvěry. Zákon zvýší odpovědnost věřitele za poskytnutí úvěru a také umožní spotřebitelům splácet dluhy z půjček kdykoliv. Tím se zřejmě budou omezovat sankce za pozdní splátky úvarů. Jednání Sněmovny můžete sledovat mezi květnem a červnem.

Zákon o dani z přidané hodnoty

Zmírnění sankcí za nedodání kontrolních hlášení k DPH je úpravou zákona o dani z přidané hodnoty, která jde do závěrečného schvalování spolu s novým celním zákonem.

Schvalování novely veterinárního zákona

O dozoru nad množírnami psů se hodně diskutovalo v tisku. Novela veterárního zákona, která měla umožnit porážku zvířat mimo jatka, se pozdrží. Tuto skutečnost oznámil úřad legislativní rady vlády. V této novele byla také navržena povinná registrace útulků pro toulavá zvířata, aby byl umožněn veterinární dozor. Současně novela zavádí i povinnost hlásit chov pěti i více dospělých fen, což umožňuje účinnější postup proti množírnám psů.

Novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

Pro individuální výstavbu rodinných domků nebo veřejně prospěšných staveb Senát doporučil upravit novelu o ochraně zemědělského půdního fondu, která má za cíl snížit poplatky za vynětí půdy pro stavbu rodinných domků. Novela se vrátí k novému projednání do Sněmovny.

Změna v placení daně při koupi nemovitosti

Tato novela je již v třetím čtení ve Sněmovně. Stanoví, že daň z nabytí nemovitostí bude platit kupující. Původně měla novela platit od 1. dubna. Pokud Sněmovna schválí vládní návrh začátkem května, měla by platit až od září.

Novela ke zprůhlednění zdravotnictví

Senát schválil novelu o zdravotních službách. Ta vytvoří Národní registr hrazených zdravotních služeb a zmodernizuje i další databáze.

Podle výše uvedených zdrojů a denního tisku zpracovala dr. Irena Novotná

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: