Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

50 let života u jedné firmy – část 12

Publikováno: 23.06.16
Počet zobrazení: 1780
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
Firmou o které píši, byl výrobce elektrických spotřebičů v Hlinsku. Měl postupně tři názvy: ESA, Elektro-Praga a ETA. Pracoval jsem zde v letech 1953 – 2003. V této sérii článků chci popsat, jak to vše, z mého pohledu, probíhalo.
 

VHJ ELEKTRO-PRAGA HLINSKO – ROK 1958.

K 1. 4. 1958 došlo k velké reorganizaci československého hospodářství a ke vzniku tzv. výrobně-hospodářských jednotek (VHJ). Národní podniky byly tehdy sdruženy podle oborů činnosti pod některý hlavní podnik. Hlavním podnikem se stala i Elektro-Praga Hlinsko a to pro obor spotřebičů pro domácnost.

Z tohoto důvodu k nám byly přičleněny nové závody: Orlické strojírny Skuhrov, závod Boletice, závod Proseč, Výzkumné středisko Praha a později provoz Litomyšl. Tím se EPH rychle rozrostla o tisíc zaměstnanců z 1899 osob v roce 1955 na 2835 v roce 1960.

Orlické strojírny Skuhrov

Největším celkem z nových organizačních jednotek byly Orlické strojírny Skuhrov. Dříve to byl samostatný národní podnik. Byl k nám přičleněn, protože v jejich výrobním programu byly mj. ruční kuchyňské strojky a elektrické kuchyňské roboty. Skuhrov k nám patřil až do roku 1973 tj. 15 let. Jejich budoucnost však nebyla příznivá. V době psaní tohoto textu jsem objevil na internetu následující zprávu z 1. října 2014:

 „Bývalou strojírnu Porkert ve Skuhrově nad Bělou stavbaři do konce roku zbourají.

Dnes už jen torzo bývalé slévárny Růženina huť a také strojírny ve Skuhrově nad Bělou majitelé brzy zdemolují. Firma Porkert se tam ve své době proslavila výrobou především mlýnků na maso a jiných kuchyňských pomocníků, ale také litinových rámů ke klavírům. Výroba v největší železárně v Orlických horách definitivně skončila před mnoha lety, když trh zaplavily levné, ale také méně kvalitní strojky z Číny. Ze slévárny zbyly ruiny, ve špatném stavu je i bývalá strojírna.“

Závod 01 Hlinsko

Další změnou po vzniku VHJ Elektro-Praga bylo vytvoření samostatného závodu 01 Hlinsko. Aby podnikový ředitel Zdeněk Lukele mohl řídit tak velký celek,  musel si uvolnit ruce od operativy. Proto vytvořil v Hlinsku samostatný závod v čele s ředitelem závodu. Byly do něho začleněny výrobní dílny provozu 01 a některé odborné útvary: výrobě-dispečerský odbor, technologie a ekonomický útvar.

Problémem této organizační změny však bylo to, že ve stejném areálu a dokonce i ve stejné budově působili vedle sebe dva ředitelé – podnikový ředitel Zdeněk Lukele a ředitel závodu 01 Reichl. To znamenalo určité dvojvládí, což bylo předmětem značné kritiky. Postupně se to však vrátilo do normálních kolejí.

Po zrušení výrobně hospodářských jednotek v roce 1958 se všechny nové organizační celky, kromě závodu Boletice, staly součástí našeho národního podniku.

Autor: Zdeněk Vohradník.

Foto: MF Dnes k článku “Vždy budu rád dělat Etě reklamu“

Vaše komentáře

Celkem 3 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

20.06.2018 07:17  Jaroslav Skácel

Dobrý den pane Vohradník, mám k vám prosbu o radu.Jedná se o robot jak jsem psal minule. Jeho součástí ie i lis na ovoce.Mám k tomu jen šnek a sítka,ale nevím kam ten dlouhý šnek patří aby to lisovalo ovoce.Používáme klasický ruční strojek na šťávu z rybízu a následně se dělá marmeláda.Mám tedy představu co by tam asi mělo být za součástku.Nikdy jsem tohle zařízení na lisování nepoužíval a mám dojem,že to není kompletní. Děkuji za odpověď,Jaroslav

20.08.2017 09:19  Z. Vohradní

Velice děkuji

19.08.2017 20:09  Jaroslav

Dobrý den,nedá mi to a musím vám odpovědět jako spotřebitel a uživatel robota z Elektro-Praga Hlinsko.Vyroben byl v roce 1955. To jsem se narodil.Ten stroj je nezmar a zvládá spoustu věcí.Vánočka namíchaná touhle mašinou může jít na výstavu. Dále se sním krásně mele maso na cokoli.Třeba na klobásy. Strouhám na tom strouhanku.Jablka na kalvádos.Dají se na něm škrábat nové brambory.A to stále není vše co to umí.Takže vám musím poděkovat,že jste se podílel na výrobě této mašinky.Napsáno dne 19.8.2017

Zanechte komentář: