Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

50 let života u jedné firmy – část 24

Publikováno: 15.09.16
Počet zobrazení: 2130
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
Firmou o které píši, byl výrobce elektrických spotřebičů v Hlinsku. Měl postupně tři názvy: ESA, Elektro-Praga a ETA. Pracoval jsem zde v letech 1953 – 2003. V této sérii článků chci popsat, jak to vše, z mého pohledu, probíhalo.
 

VÝVOJ EPH PO PRIVATIZACI – ROK 1995

Po kuponové privatizaci vedl další vývoj na burzovním trhu k postupnému slučování rozptýlených akcií. V podstatě se čekalo na vlastníka, který získá majoritní podíl a ujme se řízení naší firmy.

Zahraniční obchod ve vlastní režii

Ještě před tím, 1. 7. 1995, převzala EPH k do svého stavu pracovníky jedné divize a.s. Merkuria, dlouholetého zprostředkovatele zahraničního obchodu firmy. V Praze byl pro ně vytvořen nový odbor zahraničního obchodu. Od té doby si společnost zajišťovala převážnou část exportu vlastními aktivitami.

První majoritní vlastník – PIAS

Prvním majoritním vlastníkem se u nás stala První investiční společnost, a. s. (PIAS) patřící do finanční skupiny kolem Investiční a poštovní banky. Ta získala majoritní balík akcií koncem ledna 1996 – přes 51% akcii ETY.

Na valné hromadě a. s. konané dne 26. 6. 1996 byli jejich zástupci zvoleni do čtyř ze šesti míst v představenstvu a do dvou ze tří míst v dozorčí radě. PIAS tak získala rozhodovací pozici ve firmě.

Nové představenstvo společnosti na svém prvním zasedání, mj. zvolilo nového předsedu představenstva a jmenovalo nového generálního ředitele. Stal se jím ing. Karel Brožek, který vystřídal ing. Pavla Svobodu.

Hledání strategického vlastníka

O dva roky později, v r. 1998, když stát změnil ekonomická pravidla a nastalo období výprodejů akciových balíků, se také PIAS začala snažit o prodej akcií EPH strategickému partnerovi. Protože o EPH nebyl právě v té době velký zájem, vyhlásila PIAS na jejich prodej výběrové řízení. Do druhého kola byly vybrány tři firmy s nejvyšší nabídkou: JET, Plastkov a LIV. Po složitém jednání byla 25. října 1998 podepsána kupní smlouva s Plastkovem, jako vítězem výběrového řízení. ETA tak získala dalšího majitele.

Autor: Zdeněk Vohradník.

Foto: MF Dnes k článku “Vždy budu rád dělat Etě reklamu“

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: