Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

50 let života u jedné firmy – část 25

Publikováno: 22.09.16
Počet zobrazení: 2149
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
Firmou o které píši, byl výrobce elektrických spotřebičů v Hlinsku. Měl postupně tři názvy: ESA, Elektro-Praga a ETA. Pracoval jsem zde v letech 1953 – 2003. V této sérii článků chci popsat, jak to vše, z mého pohledu, probíhalo.
 

RUŠENÍ ZÁVODŮ UVNITŘ PODNIKU – ROK 1996

V roce 1996 vyvrcholily odbytové problémy podniku. Ty byly způsobeny zejména expanzí zahraničních super a hypermarketů a nástupem čínské konkurence. Proto se nové vedení firmy muselo hned po privatizaci soustředit na radikální restrukturalizaci. Ta začala rušením nevyužitých závodů a soustřeďování výroby do Hlinska a Milotic.

 

Závody Proseč a Jablunkov

V rámci této restrukturalizace byly nejprve v letech 1996 a 1997 zrušeny dva výrobní závody Proseč a Jablunkov. Jejich výrobní program byl z velké části převeden do zbývajících závodů společnosti. Za nimi následovala reorganizace v Litovli.

 

Bývalá Tesla Litovel

V roce 1998 byl zrušen statut samostatného závodu v Litovli (bývalá Tesla Litovel). Původní program Tesly byl z ETY vyčleněn a prodán společnosti SEV. Výroba elektrických spotřebičů byla soustředěna do nového výrobního provozu, který řídil přímo hlinecký závod. Jelikož odbyt stále klesal, byl v roce 1999 prodán i zbytek závodu Litovel. Tím došlo k dalším přesunům výrobního programu v rámci firmy.

 

Prodej závodu topných těles

V roce 2000 byl také prodán závod topných těles v Hlinsku, který byl součástí firmy téměř od jejího vzniku. Koupila ho společnost ECUS s.r.o., česká pobočka švédské firmy NIBE Industrier AB. Výroba topných těles zůstala i po prodeji v původním areálu ETY pod názvem Backer Elektro CZ. Kromě produkce topných těles si nová firma ponechala i výrobu několika elektrospotřebičů.

 

Restrukturalizace v Hlineckém závodě

K velkým změnám došlo také v hlineckém závodě. Bylo zrušeno několik odborných úseků, u zbývajících tří závodů byl změněn statut na výrobní provoz atd. Ukázalo se, že tradiční závody ETY v Hlinsku a Miloticích jsou schopné, ve stávajících prostorách a bez nárůstu pracovníků, zajistit i zbývající výrobní program závodu Litovel.

Autor: Zdeněk Vohradník.

Foto: MF Dnes k článku “Vždy budu rád dělat Etě reklamu“

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: