Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

50 let života u jedné firmy – část 29

Publikováno: 27.10.16
Počet zobrazení: 2156
Autor článku: Zdeněk Vohradník
Firmou o které píši, byl výrobce elektrických spotřebičů v Hlinsku. Měl postupně tři názvy: ESA, Elektro-Praga a ETA. Pracoval jsem zde v letech 1953 – 2003. V této sérii článků chci popsat, jak to vše, z mého pohledu, probíhalo.

KRÁTKÝ NÁVRAT DO ETY – ROK 2003
Asi po deseti letech výkonu funkce tiskového mluvčího jsem zapracoval svého nástupce a odešel do skutečného starobního důchodu. Začal jsem se intenzivněji věnovat zahradě i jiným koníčkům a na ETU jsem pozapomněl. Docela mě pak překvapilo, když mi v roce 2003 zavolal sekretariát tehdejšího generálního ředitele, abych přišel na poradu vedení.

Obnovení funkce tiskového mluvčího
Na poradě jsem se postupně dozvěděl, že v rámci úsporných opatření zrušili před časem i funkci tiskového mluvčího. Překvapilo je však, že když se přestaly v médiích objevovat objektivní zprávy o firmě, odběratelé znejistěli a začali se ohlížet po jiných dodavatelích elektrospotřebičů. Proto mě požádali o návrat do práce a o obnovení činnosti tiskového mluvčího v původní podobě.

Aktivní přístup majitele ETY
Samozřejmě mi to trochu polichotilo, ale nabídku jsem nemohl odmítnout především kvůli svému pozitivnímu vztahu k ETĚ, ve které jsem pracoval 50 let. Tehdy asi byli „chlapci“ dost v nouzi, protože mi pak telefonicky poděkoval za návrat i tehdejší nejvyšší majitel ETY Marek Rybář. Spěchalo se a hned na to se konala širší porada, na které bylo mj. konstatováno „… rozvíjet s větší intenzitou PR aktivity firmy a směřovat je na podporu prodejně propagačních akcí před koncem roku. Zajišťováním byl pověřen Z. Vohradník.“ Záměrně používám odkazy, abych ukázal, že nešlo o běžnou záležitost.

Reakce médií
Po mém návratu do ETY byla také zajímavá reakce médií. Jeden redaktor mi vzápětí poslal e-mail: „Po internetu se šíří zpráva, že se Vohradník vrátil. Je to pravda?“ Pak následovali další. Moje opakované působení v ETĚ se však nedalo příliš prodlužovat. Několik měsíců jsem pokračoval v původní práci, ale rychle jsem zapracoval nového mluvčího a z ETY odešel definitivně do důchodu.

Ještě jedno ohlédnutí – rok 2014
Práci v ETĚ jsem definitivně ukončil v roce 2004 ve věku sedmdesáti let. Proto mě docela překvapilo, když mne počátkem roku 2014 zavolal šéfredaktor pardubického vydání Mladé fronty DNES se žádostí o spolupráci.

Spolupracoval jsem s ním již dříve jako tiskový mluvčí ETY.
Nyní šlo o to, že v Hlinsku právě probíhal spor o odprodej části objektu ETY k výstavbě dalšího supermarketu ve městě. MFD o tom chtěla napsat reportáž a při této příležitosti také připomenout čtenářům kdysi úspěšnou hlineckou firmu. Šéfredaktor mě požádal, abych o tom, jako pamětník, něco řekl jeho redaktorům. Z vlastního šetření MFD pak vznikl text s názvem „ETA chybí. Hlinsko dál sní o návratu průmyslu“. Rozhovor se mnou nazvali obsáhle

„Zdeněk Vohradník z Hlinska je EŤÁK celým svým srdcem. Muž, který bude brzy slavit 80 let, nutí příbuzné kupovat výrobky kdysi úspěšné firmy.“

V textu pak byla popsána stručná historie ETY podle mého vyprávění. Přiznám se, že označení „Eťák celým svým srdcem“ mě docela potěšilo. Nad textem byla umístěna také má fotografie s výrobky značky ETA, které požíváme v naší domácnosti. Tuto fotografii jsem použil jako titulní obrázek k článkům v tomto seriálu.

Autor: Zdeněk Vohradník.

Foto: MF Dnes k článku “Vždy budu rád dělat Etě reklamu“

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: