Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

50 let života u jedné firmy – část 30

Publikováno: 3.11.16
Počet zobrazení: 2199
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
Firmou o které píši, byl výrobce elektrických spotřebičů v Hlinsku. Měl postupně tři názvy: ESA, Elektro-Praga a ETA. Pracoval jsem zde v letech 1953 – 2003. V této sérii článků chci popsat, jak to vše, z mého pohledu, probíhalo.
 

KONEC VÝROBY ELEKTROSPOTŘEBIČŮ V HLINSKU – ROK 2011

Počátkem roku 2011 oznámil tehdejší majitel firmy ETA a.s. – společnost HP Tronic Zlín – že končí v Hlinsku s výrobou elektrospotřebičů. V polovině roku 2011 převedl tuto produkci z Hlinska do bývalého závodu ETY v Miloticích nad Bečvou, E-TECHNIK s.r.o. Vedení firmy v tiskové zprávě uvedlo, že přesunem produkce optimalizuje náklady.

.Koncem roku 2011 pak došlo i k přesunu sídla společnosti  ETA a.s. z Hlinska do Prahy. Schválila to mimořádná valná hromada společnosti ETA počátkem prosince 2011. Současný název firmy v obchodním rejstříku zní: ETA a. s. Sídlo: Praha 4 – Braník, Zelený pruh 95/97, PSČ 14700.

Těmito akty skončila v Hlinsku po 68 letech činnost, která dávala práci mnoha obyvatelům našeho regionu a která proslavila Hlinsko nejen v České republice.

Rozhořčení veřejnosti

Na ukončení výroby elektrických spotřebičů v Hlinsku rozhořčeně reagovali současní i bývalí zaměstnanci, veřejnost a různé instituce. Nic se však již nezměnilo. Já jsem byl v té době již osm let v důchodu, takže jsem tento smutný konec firmy bezprostředně neprožíval Ale ani tak to nebyl příjemný pocit. Zejména mne trápila starost o osud zbytku bývalých spolupracovníků.

Názory majitelů

Pro objektivnější pohled na celou záležitost jsem vybral z tisku té doby komentáře dvou představitelů firmy:

Investor Gabriel Eichler, jehož investiční společnost Benson Oak Capital měla firmu ETA poslední dobu v portfoliu, napsal: „V době naší akvizice byla ETA součástí průmyslové skupiny zaměřené především na automobilovou výrobu. Nám se podařilo ze značky ETA udělat opět sebevědomého hráče na trhu domácích spotřebičů. Začlenění do úspěšné domácí skupiny z oboru je dalším logickým krokem, který zajistí dlouhodobý rozvoj značky.“

Generální ředitel společnosti HP Tronic Zlín Daniel Večeřa uvedl: „Koupě společnosti ETA je významným krokem k naplnění naší strategie na trhu drobných domácích spotřebičů. Máme s distribucí této jedinečné značky dlouholeté zkušenosti a její pevné začlenění do našeho portfolia nám umožní lépe řídit vývoj produktů a pružněji reagovat na měnící se potřeby zákazníků.“

 Současný pohled – rok 2016

S delším odstupem od výše uvedených událostí však mohu své vyprávění ukončit trochu optimističtěji, než se to jevilo v roce 2011: Kolem areálu bývalé ETY v Hlinsku jsou opět všechna parkoviště plná aut zaměstnanců. Také autobusy svážejí do nové firmy Megatech pracovníky z okolí na obě směny. Nezaměstnanost v Hlinsku klesla z 12 % v roce 2011 na necelá 4 %. Do jednoho objektu bývalé ETY chce městský úřad Hlinsko umístit nové odborné učiliště.

Závěrečné slovo autora seriálu „50 let života u jedné firmy“.
Vážení čtenáři,
tato série 30 – ti článků se zabývala převážně vzpomínkami na různé události týkající se produkce elektrických spotřebičů v Hlinsku. Proto, dnešním textem o ukončení jejich výroby, uzavírám také svoje memoáry. Doufám, že mé vzpomínky, na úspěšná období firem „ESA, Elektro – Praga a ETA“, připomněly také některým z Vás, lepší část našeho života. Tehdy jsme však byli podstatně mladší. Děkuji Vám za zájem.

Zdeněk Vohradník

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: