Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří dědovi: Pár receptů pro dobrou pohodu

Publikováno: 22.11.16
Počet zobrazení: 3142

andreotti3 zmenšeno Autorka: Dr. Irena Novotná Zatím jsme vařily, milé babičky, vnoučátkům a našim odrostlým dětem. Ale na dědečky v našem kuchařském snažení zapomínáme. Přitom, právě jim svědčí domácí strava a pozornost k jejich životosprávě. A tak jsem promyslela několik dobrých receptů, kterými můžeme dědečky překvapit třeba ve všední dny a i v ty sváteční.

KUŘECÍ MASO

Čachochbili z kuřete

Zdá se vám ten název nějaký divný? To jen na první pohled. Za ním se totiž skrývá báječné pohoštění.

Ingredience: 400 g kuřecích prsou, sůl, mletý černý pepř, 100 g oleje, 2 cibule, 50 g rajského protlaku, 4 stroužky česneku, kopr. Maso nakrájejte na kousky. Pak jej osolte, okořeňte mletým pepřem a opečte na oleji spolu s cibulí na krájenou na kolečka. Pak přidejte rajský protlak, česnek utřený ze solí a duste do měkka. Hotové posypte sekaným koprem. Jako přílohu zvolte vařené brambory, ale myslím, že by nebylo od věci to zkusit s rýží. Dědeček si může vybrat, že ano?

Kuře TABAKO Tento recept je hodně oblíbený a v našich recepturách jsme ho zatím nevzpomněli. Je trochu složitější na přípravu, ale hotové jídlo stojí za tu námahu. Pro zvlášť sváteční příležitosti.

Ingredience: 1 kuře, sůl, mletý černý pepř, 2 stroužky česneku, 150 g cibule, 100 g oleje. Očištěné a omyté kuře rozpůlíme, osolíte, okořeníte mletým pepřem, potřete česnekem, posypte cibulí nakrájenou na drobno, pokapete olejem a dejte na 4 hodiny do chladničky, Po odležení jej upečte na rožni. Podávejte s pikantními omáčkami.

Kuře s lečem v alobalu

K tomuto kuřeti můžete vymýšlet různé přílohy. Myslím, že by se k němu hodily špagety, plátky bílého chleba, rýži i pohanku. Ingredience: 1 kuře, sůl, lečo, 20 g másla. Očištěné kuře osolíte a rozporcujete, Každou porci kuřete položte na kus alobalu, obložte lečem a plátky masa sviňte pevně do alobalu. Pečte ve vyhřáté troubě 40 minut. Potom alobal otevřete a kuře dopečte.

SLEPIČÍ MASO

Zadělávaná slepice

Určitě bude zadělávaná slepice chutnat. Slepičí maso je výborné, dietní a dají se s ním dělat kouzla.

Ingredience: 1 slepice, sůl, 1 malý květák, 1 cibule, 30 g másla, 40 g hladké mouky, drůbeží vývar, muškátový květ, 0, 2 l smetany, 1 žloutek, drobně nasekaná pažitka Slepici rozpůlíte a uvařte v osolené vodě téměř do měkka. Potom přidejte květák a dovařte. Cibuli nasekejte nadrobno, osmažte na sádle, zaprašte moukou, osmahněte, zalijte drůbežím vývarem a povařte 20 minut. Přidejte vykostěné slepičí maso a květák rozebraný na růžičky, ochuťte muškátovým květem a zjemněte smetanou, v níž jste rozšlehali žloutek a sejměte z ohně. Podávejte posypané drobně nasekanou petrželkou. Moje babička k tomu dávala jako přílohu knedlíky. Ale zvažte sami, co byste zvolily vy.

KRŮTÍ MASO

Krůtí maso s ananasem

Ingredience: 400 g krůtího masa, sůl, 1 lžíce solamylu. 3 lžíce oleje, 100 g ananasového kompotu, 50 g mandlí, 4 lžíce dezertního červeného vína, cukr, glutasol, 1 lžíce drobně nasekané zelené petržele. Omyté krůtí maso nakrájejte na tenké nudličky, promíchejte s máčeným solamylem a opečte na rozehřátém oleji dozlatova. Potom přidejte ananasový kompot nakrájený na malé kostky a oloupané pražené sekané mandle. Pokapete vínem a duste doměkka. Nakonec posypte trochou cukru a dochuťte glutasolem. Podávejte sypané drobně nasekanou zelenou petrželovou natí. Jako příloha je nejlepší rýže.

KACHNA

Pečená kachna s kysaným zelím a jablky

Tak s tím uděláte radost celé rodině.

Ingredience: 1 kachna, mletý černý pepř, mletá červená paprika, 600 g kysaného zelí, 4 jablka, 3 zrnka celého černého pepře, 2 bobkové listy, drůbeží vývar. Kachnu očistíte, omyjete a vložíte do osolené vody a vaříme 15 až 20 minut. Potom ji vyjmete, osušte, osolte, okořeňte mletým pepřem a posypte mletou červenou paprikou. Kysané zelí promíchejte s oloupanými nakrájenými jablky bez jádřinců. Polovinu připraveného kysaného zelí rozložte na dno vymazaného pekáče a druhou polovinou naplňte kachnu. Do pekáče dejte celý černý pepř, bobkové listy a naplňte kachnu, podlijte vývarem, pečte ve vyhřáté troubě doměkka. Během pečení podle potřeby polévejte vývarem. K tomu se budou nejlépe hodit knedlíky.

Bramborové pokrmy

Chlupaté knedlíky

Ingredience: 600 g syrových brambor, 100 g vařených brambor, 150 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, 2 lžíce sádla, 1 cibule Očištěné brambory umyjete a postrouháte na jemném struhadle. Ve slupce uvařené brambory oloupejte a postrouhejte. Pak postrouhané syrové a uvařené brambory smíchejte, přidejte mouku, vejce, sůl a promíchejte. Z připravené směsi vykrajujte menší knedlíky, které dejte do vařící osolené vody a vařte na mírném ohni 10 a 12 minut. Uvařené knedlíky ihned sceďte a polijte sádlem, ve které jste osmažili na drobno nakrájenou cibulku.

Bramborové placky se škvarky

Ingredience: 800 g brambor, 1 cibule, 300 g osolené mouky, 1 vejce, 3 lžíce škvarků. Sůl, mletý černý pepř, drcený kmín, 5 stroužků česneku, majoránka, tuk na pečení placek. Očištěné a umyté brambory postrouhejte a vložte do mísy. Přidejte nastrouhanou očištěnou cibuli, polohrubou mouku, nadrobno nakrájené škvarky, vejce, sůl, mletý černý pepř, drcený kmín, rozetřený česnek a majoránku. Všechno důkladné promíchejte a na mírně vymaštěné pánvi na palačinky smažte placky z obou stran.

POLÉVKY

Fazolková polévka

Ingredience: 400 g zelených fazolek, sůl, 200 g brambor, rostlinný olej, 40 g hladké mouky, mletá červená paprika, ocet, cukr, 0,2 l kysané smetany, kopr. Fazolkové lusky očistíte, zbavíte postranních vláken, nakrájíte na menší kousky, operete, vložíte do osolené vody, přidáte očištěné pokrájené brambory a uvaříte do poloměkka. Z rostlinného oleje a hladké mouky připravíte světlou jíšku, do které přidáte mletou červenu papriku, promícháte, vlijete do polévky a dovaříte. Nakonec dochutíte octem, cukrem a zjemníte kysanou smetanou. Podávejte  posypané jemně nasekaným koprem.

Kyselá bramborová polévka

Ingredience: 400 g brambor, 1, 25 l vody, sůl, 49 g sádla, 1 cibule, 40 g hladké mouky, 2 vejce, 0,25 l smetany, cukre, ocet, kopr. Brambory očistíte, nakrájíte na malé kostky a vložíte do vroucí vody, kterou osolíte. Na sádle zpěníte očistěnou nakrájenou cibuli, poprášíte moukou, osmahnete, přecedíte a zamícháte do polévky. Vejce rozšleháte a přimícháte do polévky po 15 minutách varu. Když jsou brambory měkké, přidáte smetanu, cukr, ocet a kopr nasekaný nadrobno.

Zdroj: Z rodinného archivu receptů od roku 1920 do roku 1940

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: