Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Důchodce a duchovní život – Přestat si stěžovat

Publikováno: 8.03.17
Počet zobrazení: 2259
  Autor článku: František Benda
Stalo se snad někdy, že by si někdo neměl na co stěžovat? Ale kdež – to je přece nemožné. Žijeme v tak komplikovaném světě, že věcí, které nám nejdou právě pod nos, je neustále kolem nás dost a dost.

Stěžujeme si na osud, na lidi kolem nás, a někdy – výjimečně – dokonce i sami na sebe. („Tak si to představte, co já jsem za hlupáka. Včera jsem…“) Taková přiznání jsou vítaná a hezky se poslouchají. Při nich každý rád přeruší i třeba důležitou práci a se zájmem zvedne hlavu.

Proč si vlastně na něco stěžujeme? Zřejmě proto, že máme vlastní představu, jak by se měly některé věci vyvíjet – a ono se tak neděje. Cítíme se proto být oprávněni, ne-li dokonce povinni vznést spravedlivou námitku.

Světové události se vyvíjejí podle jakéhosi vlastního, vnitřního klíče. Ten se zatím před námi úspěšně skrývá, a kdo ví, bude-li někdy, byť jen v náznacích, odkryt. V této oblasti se nedá nikdy cokoli tvrdit či naopak popřít.
Je sice pravda, že občas některé silné osobnosti daly událostem svůj vlastní směr, ale pokud by k tomu nebyly vhodné podmínky, nikdy by se to nebylo možné uskutečnit.

Lidstvo ale zatím není – navzdory letitým zkušenostem – natolik vyspělé, aby si vytvořilo postoj alespoň trochu souhlasný s probíhajícím světovým řádem. Proto ta rozladění, ty námitky – a stížnosti.

Lidé duchovně naladění to prožívají trochu jinak. I oni přicházejí do styku s nějakým řádem, kterému nepříliš rozumějí. Rozdíl je v tom, že se mu nevzpěčují, nehartusí na něj, ani se nesnaží jej nějak pozměnit (což by se ale stejně nemohlo podařit). Vybrali si totiž cestu právě opačnou. S tímto řádem, jakkoli neznámým, nejen že souhlasí, ale dokonce se mu snaží – v rámci poznaných zkušeností – přizpůsobit a jednat podle jeho intencí.

Na co si pak stěžovat?

Znovu zde přichází na pořad dne otázka předurčenosti. Je-li vše předem dáno, pak je to naše chyba, že jsme si to představovali jinak a jsme nyní průběhem událostí nemile překvapeni, až zaskočeni.
Jestliže pak nejde o předem připravené události, takže vše probíhá nepředpověditelně živelně, pak je teprve jakákoliv námitka zbytečná a marná.

To, že se projevenému řádu nevzpěčujeme, ale naopak se mu dáváme do služeb, není chápáno jako útěk ze svobody. Ten, kdo se k něčemu podobnému uvolí, se nepovažuje za dobrovolného otroka, nýbrž za něco jako spolutvůrce. „Učiň ze mne svého spolutvůrce tím, že mne naučíš dýchat svým dechem“ – zní prosba. Člověk se tím dává do služby něčemu vyššímu – stává se tak pouhým nástrojem, používaným právě v té které chvíli a právě na potřebném místě. Nástroj se také neplete tvůrci do jeho záměrů, nýbrž je k dispozici s plným nasazením tehdy, kdy to tvůrce uzná za vhodné. Je snad zde prostor ke stížnostem?

Staří používali podobného příměru. „Učiň ze mne kámen úhelný“ zněla jejich prosba. Jde o opracovaný kámen takového tvaru, aby mohl být zasazen při stavbě katedrály Moudrosti na správné místo – samozřejmě bez možnosti osobního výběru.

Nikdo se tu pak necítí jako poddaný, utiskovaný či jinak znevýhodněný – ba právě naopak. Cítí se být spolutvůrcem na tomto velkolepém díle.

Takže místo starostlivého vyhledávání na co bychom si mohli ještě stěžovat, odstranit ze své mysli proces stěžován jako takový a spíš se soustředit na pečlivé vykonávání toho, co před námi právě stojí.
Možností ke stížnostem je nepřeberně. Na všech stranách, za kterýchkoli okolností. Jde ale o to, do jaké míry náš kritický hlas pomůže navodit změnu k lepšímu. Jinak se jedná o pouhý výkřik do tmy. Není-li stížnost následována opravou nebo omluvou, namáhali jsme se zbytečně.

Málokdo chce ale při nápravě přiložit svou ruku k dílu. Kritika je podstatně jednodušší než vyhrnutí rukávů.
Neúčinným stěžováním, bez perspektivy nápravy, si svou mysl marnotratně a naprosto zbytečně zaneřádíme, čímž v ní zabíráme místo pro něco ušlechtilejšího a konstruktivnějšího. Přemýšlet o svém přemýšlení – v tom je ta síla a cesta.

Autor: František Benda, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: