Dnes je 26.04.2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Češi věří na dobré skutky i karmu

Publikováno: 20.04.17
Počet zobrazení: 1073
Autor článku: Kateřina Zoubková
Kdyby vyhráli peníze, část výhry by šla na dobročinnost.

Tak zněla odpověď více jak poloviny (64 %) Čechů na otázku: „Kdybyste vyhráli 10 milionů korun, kolik byste věnovali na dobročinné účely?“ Ani korunu by potřebným neodkázalo jen 11 % z nás, čtvrtina lidí (25 %) by přispěla, jen nevědí kolik. Vyplývá to z průzkumu, který pro Nadaci Via provedla společnost NMS Market Research. Pozitivní také je, jak o dobročinnosti přemýšlíme – skoro dvě třetiny lidí (64 %) věří, že se jim dobré skutky vrátí.

Kdyby Češi vyhráli 10 milionů, více jak polovina dotázaných by část své výhry věnovala na dobročinné účely. Téměř třetina (30 %) by darovala částku nepřevyšující 100 tisíc korun. Průzkum odhalil, že Češi mají velké srdce, zhruba stejný počet dotázaných (28 %) by na dobročinnost věnovalo částku vyšší než půl milionů korun. Muži by byli v rozdávání lehce vydělaných peněz chamtivější, 17 % z nich by z 10 milionové výhry na charitu nevěnovali vůbec nic. Zatímco z žen by se takto rozhodlo pouze 6 % dotázaných. Celých 9 % žen by věnovalo druhým milionovou a vyšší částku, z mužů pak jen 3 % procenta imaginárních výherců.
Možná by se zdálo, že budou lidé, byť jen hypoteticky, štědřejší v hlavním městě, kde jsou tradičně příjmy oproti zbytku republiky vyšší. Opak je pravdou a ne nadarmo se říká, že Ostrava je region rázovitý, protože nejvíce by ze získané výhry dali právě lidé z Moravskoslezského a Pardubického kraje.

Dobrodinci mezi námi
Nejen, že by se rozdělili o hypotetickou výhru, z únorového výzkumu dále vyplynulo, že Češi jsou zvyklí si pomáhat navzájem. Celkem 85 % dotázaných odpovědělo, že už někdy v životě pomohlo druhému v nesnázích. Nejochotnější se zdají být lidé na Plzeňsku, kde téměř všichni oslovení (94 %) někdy v životě někomu pomohli. Nejméně naopak lidé ze Zlínského kraje (72 %). Na opačnou otázku, tedy zda jim někdo pomohl v nesnázích, odpovídali respondenti již méně jednoznačně.
To, že pomáhat druhým nám není cizí, se ukázalo i na tom, že 59 % dotázaných zná někoho ve svém okolí, kdo právě aktivně pomáhá.

Filantropie si ceníme – už 20 let
Na filantropy v našem okolí pravidelně myslí Nadace Via, která už 20 let každoročně oceňuje dobrodince a lidi, kteří pomáhají ve svém okolí. „Udělením ceny Via Bona se každoročně snažíme vyzdvihnout práci lidí, kteří věnují svůj čas a energii druhým nebo svému okolí,“ vysvětluje Zdeněk Mihalco z Nadace Via.
Cena Via Bona se v Čechách uděluje již od roku 1998. Nadace Via oslaví letos svůj dvacátý ročník. Galavečer proběhne 23. května 2017 v Pražské křižovatce. Během slavnostního večera si připomeneme historii filantropie v Čechách po roce 89 a nejdůležitější počiny za dobu udělování ceny. Na stránkách Nadace Via lidé budou vybírat nejsilnější filantropické příběhy posledních 20 let. Generálním partnerem Ceny Via Bona je Nadace Avast.

Dobrý skutek se vám vrátí
To, že pomáhat a oceňovat lidi, kteří nemyslí jen na sebe a pomáhají druhým, se vyplatí, ukazuje i poslední optimistický výsledek průzkumu. A to, že většina Čechů (64 %) věří, že se dobré skutky lidem vrací. Ukazuje se, že životní zkušenost hraje svou roli. Nejoptimističtější jsou totiž lidé mezi 25 a 34 lety, nejskeptičtější naopak lidé ve věku mezi 55 až 64 lety.

Autor: Kateřina Zoubková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: