Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babičky pečou karty a chlebíčky

Publikováno: 18.12.17
Počet zobrazení: 1588

andreotti3 zmenšeno Milé babičky a dědečkové, připravila jsem Vám recepty, které jsem opsala z babiččiny kuchařky a jsou výborné a jednoduché.
A hlavně jsou rychle upečené.  Dobré pro děti, ke kávičce a na pohoštění nečekaných vánočních návštěv. Chlebíčky jsou vděčným pohoštěním.

Kameny dlažební

Uvař 42 dkg cukru s 2/10 litru mléka, přimíchej 21/2 dkg másla, 56 dkg mouky, 1 vejce, 7 g hřebíčku, skořice, mandlí, citronátu a 8 g potaše a propracuj v těsto, jež několik dní nech odpočinouti. Pak je vyválej, vykrájej čtverečky a upeč je v nepříliš horké troubě. Opatři je pak libovolnou polevou.

Karty

Utři 14 dkg másla, 1 vejce, zrnko soli, 8 dkg 7 g tlučeného cukru, 4 g mleté skořice a 4 g mletého hřebíčku. Dej těsto na vál do 28 dkg mouky, kterou s ním dobře prohněť a nech těsto asi hodinu odpočinouti. Pak rozválej těsto na tlouštku hřbetu nože, nakrájej z toho čtverečky jako hrací karty veliké, dej je na máslem pomazaný plech, pomaž je rozkvedlaným vejcem, vylož je oloupanými a rozpůlenými mandlemi na způsob karet a pec je v horké troubě rychle.

Chlebíček bělehradský

Smíchej 28 dkg oloupaných a na malé kousky sekaných mandlí, 28 dkg prosetého cukru, 28 dkg jemné mouky, na špičku nože jemného potaše, 17 g hrubě tlučené skořice, 4 g hřebíčku, půl muškátového oříšku, kůru z celého citronu, 35 g citronátu a 35 g kůry pomorančové (poslední tři součásti na hrubé kousky rozkrájené) a tři vše se 2 celými vejci a 2 žloutky, až povstane těsto, vyválej je na tlouštku 2 hřbetů nožů, nakrájej proužky v šířce prstu, posyp plech hodně moukou a polož proužky na něj (dosti daleko od sebe) a upec je zlatožlutě.

Chlebíček biskupský

Utři 6 dkg másla se 6 žloutky, přimíchej pak 10 dkg cukru, trochu vanilky, sníh ze 6 bílků, 12 dkg mouky, 5 dkg oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí, 2 tabulky v troubě rozměklé a na malé čtverečky nakrájené čokolády, 5 dkg hrozinek a 5 dkg jemně krájených oříšků, promíchej vše a pec hmotu tu v podlouhlé, máslem vymazané a moukou vysypané, tak zv. formě „na biskupský chlebíček“ v troubě zvolna.

Chlebíček citronový

Utři 6 žloutků a 7 dkg jemně prosetého a na citronu utřeného cukru, až to zhoustne; pak přidej sníh ze 6 bílků a 3 dkg proseté mouky a pec v mírné troubě. Později ozdob polevou citronovou.

Poleva citronová

Utři na 1 citronu 28 dkg cukru, utluc jej a smíchej jej v míse s 2 polévk. lžícemi vody a trochu citronové šťávy.

Chlebíček mandlový

Šlehej v hrnku 4 celá vejce, 14 dkg mouky, 14 dkg prosetého a na citronu ustrouhaného cukru, trochu tlučeného hřebíčku, skořice a květu 1/2 hodiny. Pak vmíchej 14 dkg vypraných, oschlých, celých mandlí a 14 dkg čistých sultánek. Nyní vlij tuto hmotu do formy (na piškotové těsto), jíž jsi byla voskem vymazala a pec ji v dobře vyhřáté troubě asi 3/4 hodiny. Tento chlebíček nakrájej však až druhý den na lístky. Chceš-li si jej do zásoby připraviti, nech lístky na plechu v troubě po ohni oschnouti.

Chlebíček ořechový

Utři 14 dkg másla, 2 žloutky, 14 dkg strouhaných ořechů, 2 kávové lžičky mouky a sníh ze 2 bílků. Dej hmotu tu do dlouhé, voskem vymazané formy (jako na biskupský chlebíček) a pec ji zvolna. Pak ji potři polevou z 1 lžíce vody, 1 lžíce rumu a 2 lžic cukru. Po vychladnutí nakrájej řezy.

Chlebíček ovocný

Utři 2 žloutky a 2 celá vejce s 21 dkg mouky. Nakrájej nyní na nudličky: 14 dkg fíků, 14 dkg datlí, 7 dkg ocukrované kůry pomerančové, 7 dkg citronátu a trochu kůry citronové, přidej 14 dkg malých, 14 dkg velikých hrozinek a 2 tabulky rozkrájené čokolády a promíchej vše dobře v těsto, udělej z něho 2 šišky, polož je na papír a pak na plech, potři vejcem a pec je. Po 3 dnech rozkrájej šišky teprve na řezy.

Chlebíček pomerančový

Tři 2 žloutky, 2 celá vejce a 28 dkg cukru 3/4 hodiny a přimíchej 1/2 citronu, 31/2 dkg citronátu nebo kůry pomerančové a 311/2 dkg mouky. Pak potři plech voskem, dej těsto po délce plechu a nech je hodinu uschnouti. Potom pec chléb ten v nepříliš horké troubě.

Autorka : Irena Novotná

Zdroj: Z rodinného archivu

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: