Dnes je 26.04.2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pravidla pro příjemné Vánoce seniorů

Publikováno: 19.12.17
Počet zobrazení: 1393
  Autor: Jitka Pavlová
Vánoce jsou svátky klidu, míru, a především rodinných setkání. Proto se na ně těšíme. Bohužel toto období doprovází i mnohá úskalí, která vedou ke stresu.

Stresově mohou působit především na seniory pro něž jsou nejen velmi emoční záležitostí, ale také obdobím častých úrazů a špatného stravování. Pokud nejsou sami, mohou příjemné svátky prožít i oni. Stačí se řídit několika radami.

První pravidlo: Nebýt sám
Vánoce jsou čas, kdy by lidé měli být spolu. Blízkost rodinných příslušníků nebo přátel je také jeden z faktorů, který u lidí staršího věku snižuje pocit osamocenosti a tím také riziko rozvinutí depresí. Blahodárný vliv má na seniory v podstatě jakýkoliv společenský styk a přímá setkání. Proto neváhejte svého blízkého navštívit v jakýkoliv čas, nejen ten vánoční.

Druhé pravidlo: Odlehčené vánoční hody bez přejídání
Plné stoly a bohatá slavnostní menu. To je další klasika, na níž se mnozí těší. Je ale důležité myslet na to, že lidé pokročilého věku mají specifické stravovací nároky na výživu a jejich tělo funguje mnohdy odlišně. Základním pravidlem proto je, že strava musí být i o Vánocích pestrá, čerstvá, rozmanitá, z kvalitních surovin a s dostatkem bílkovin. Neměla by chybět zelenina a ovoce. I bramborový salát lze připravit v odlehčené variantě tak, aby vašim blízkým nezpůsobil potíže. Stačí majonézu nahradit bílým jogurtem, přidat více zeleniny, ubrat brambor a uzeniny. Ryba, ať už jakákoliv, by na sváteční tabuli měla zůstat, je totiž zdrojem lehce stravitelných bílkovin a prospěšných nenasycených mastných kyselin. Nemusíte ji smažit, lze zvolit i zdravější formu pečení.
Celkově je třeba dávat pozor i na pravidelnost jídla. Správnou funkci trávicího traktu nepodporuje ani vánoční půst, po němž často následuje nárazový příjem vysoko kalorického jídla. A nesmíme zapomenout ani na pravidelný pitný režim. Na oblast stravování seniorů se specializují například webové stránky www.vyzivasenioru.cz, kde jsou mnohá další doporučení

Třetí pravidlo: Jíst, ale nenutit
Stejně jako je důležité přijímat denně dostatečné množství potřebných živin, tak je ale také třeba myslet na to, že staršímu člověku nesmíme jídlo příliš nutit – to má někdy spíše opačný efekt. I přesto, že senior není schopen přijmout potřebné množství bílkovin a energie, existují dnes pohodlné cesty, jak se s tímto problémem vypořádat. Řešením mohou být například nutriční drinky. Obsahují vysoký podíl bílkovin, vitaminů a energie. Pokud proto stále tápete, jakým dárkem potěšit své blízké vyššího věku, nutriční nápoj je skvělá volba. Podpoříte jím totiž jejich zdraví a vitalitu.

Čtvrté pravidlo: Zatočte s křehkostí
S posledním měsícem v roce přichází také zimní mrazivé počasí, namrzlé chodníky, vysoké riziko pádů a s nimi i nepříjemných zranění. Čím starší člověk je, tím je u něj větší riziko křehkosti. A nemluvíme pouze o náchylnosti k pádům, úrazům a často pomalejší regeneraci po nemoci, ale také o úbytku vitálních rezerv člověka a náchylnosti vůči stresu a stresovým podnětům. I s křehkostí lze ale účinně bojovat pomocí vyvážené stravy. „Křehkost ovlivňuje schopnost vyrovnávání se s například závažnými pooperačními stavy i zdánlivě banálním nachlazením a má vliv na soběstačnost člověka. Jedná se o do značné míry reverzibilní stav, a za pomoci správné výživy a fyzické aktivity jej lze zvrátit. Zejména je ale důležitá prevence křehkosti – pamatovat na to, že člověk musí mít dobrou výživu, i když se mu nechce jíst – a v tom je právě důležitá klinická výživa,“ říká docentka Iva Holmerová, přední česká gerontoložka.

Autor: Jitka Pavlová

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

24.12.2017 12:56  Marie Metelková

Rozhodně jsem seniorka, ale kdybych dostala darem nutriční nápoj, asi by mě nenadchl. Jednou jsem mezi dárky našla tzv."nesmeky",takové gumičky se špuntíky, které lehce natáhnete na každou botu (ani nejsou moc vidět) a můžete chodit i běhat po ledě bez nebezpečí uklouznutí.Pod stromečkem mě taky nenadchly,ale jen do první ledovky.Zázrak.Doporučuju všem seniorům do kapsy,nebo do kabelky.Není to reklama,ani nevím kde to prodávají, ale kdo měl někdy něco zlomeného to ocení.S tím nápojem to bude možná podobné.

Zanechte komentář: