Dnes je 02.05.2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdražování odpadu?

Publikováno: 14.02.18
Počet zobrazení: 1355
  Zdroj: Česká asociace odpadového hospodářství
Česká asociace odpadového hospodářství, Sdružení komunálních služeb a Spolek veřejně prospěšných služeb, které dohromady sdružují 90 % trhu nakládání s odpady v České republice, odmítají účelovou novelu zákona o odpadech.

Návrh, který vzniká ve sněmovně, by podle nich přinesl naprosto zbytečné čtyřnásobné zdražení poplatků za skládkování z dnešních 500 na 2000 korun. Odpadářské firmy se proto otevřeným dopisem obrátily na všechny obce a města České republiky, které by necitlivé navýšení ceny za odpady pocítily nejvíce.
Řada obcí a starostů již na dopis odpověděla a každý den přichází množství dalších znepokojených reakcí. Obce oceňují, že jsou o problému informovány, a k možnému riziku zdražení se aktivně vyjadřují. Situaci zároveň projednávají zastupitelstva obcí, kde se k ní mohou otevřeně vyslovit další občané.

Aktivně se k věci postavilo také Sdružení místních samospráv České republiky (sdružující cca 1300 obcí a měst), které účelovou novelu a její obsah důrazně odmítlo již v polovině ledna.

Připomínky raději ne

Chystaná poslanecká novela zákona o odpadech, kterou má být násobné zdražení odpadů prosazeno, na rozdíl od vládního návrhu neumožňuje připomínkování obcemi. Zastánci spaloven, kteří za novelou stojí, se snaží vyhnout vypořádání připomínek obcí i občanů a také vyhodnocení dopadů zdražení. To není zcela standardní a mnoho starostů takový postup odmítá.

Odpadové firmy ani obce nejsou zcela proti zdražování poplatku za skládkování, pokud ovšem nastane v rozumné a opodstatněné míře. Poplatek za skládku se za posledních osm let nezvýšil, a přesto míra skládkování odpadu v České republice od roku 2009 každoročně klesá. A to plně v trendu ke splnění evropského cíle k omezení skládkování. Ke čtyřnásobnému zvýšení poplatku, které opakovaně prosazují zastánci spalování odpadů, není žádný důvod. „Jsme pro mírné navýšení. Případný nárůst poplatků však musí být podložen pečlivou ekonomickou analýzou a musí odpovídat evropskému cíli omezení skládkování. EU podporuje třídění a recyklaci, podporu spaloven odmítla. Separace a recyklace čtyřnásobné zdražení nepotřebují. Pro obce, města a peněženky občanů je Evropou doporučovaná cesta levnější a dává větší smysl,“ uvádí Petr Havelka, výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství (ČAOH).

V souladu s Evropou

Firmy, které se v České republice odpadovým hospodářstvím zabývají, přitom jednoznačně podporují evropský balíček k oběhovému hospodářství, včetně cíle ohledně omezení skládkování. Coby členská země Evropské unie by Česká republika měla v roce 2030 nebo 2035 separovat a recyklovat 65 % komunálních odpadů. Na skládky by mělo být v roce 2030 nebo 2035 odkládáno maximálně 10 % odpadů.

Jsou to právě společnosti sdružené v České asociaci odpadového hospodářství, Sdružení komunálních služeb a Spolku veřejně prospěšných služeb, které v úzké spolupráci s obcemi a městy již sedmým rokem úspěšně realizují postupný odklon odpadů od skládek, a to bez vybírání navrhovaných násobně vyšších poplatků.

Cílem nejsou skládky, ale fungující recyklace

Česká asociace odpadového hospodářství a další svazy zároveň přinášejí jasná a konkrétní doporučení pro další rozvoj separace a recyklace odpadu v České republice. Navrhují dále zefektivnit sběrný systém na třídění odpadu do barevných popelnic, umožnit fungování třídicích linek a také vytvořit lepší podmínky pro odbyt recyklovaných materiálů a výrobků. „Česká republika by měla ideál oběhového hospodářství, ke kterému se hlásí, podpořit také konkrétními činy. Recyklované produkty by měly být daňově zvýhodněny a také by měly mít své místo ve veřejných zakázkách a nákupech státu. Velmi dobře se mohou uplatnit například při výrobě protihlukových bariér, které lemují dálnice,“ říká Petr Havelka z ČAOH.

To všechno jsou opatření, která mají motivační účinek, a přitom neberou občanům peníze z peněženek a ničím jim nehrozí. Zároveň je plně podporuje Evropská unie. V návrhu zákona ani v připravované zdražovací novele však tyto body „kupodivu“ nenajdete.

Zdroj: Česká asociace odpadového hospodářství

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: