Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Dvořákova Praha zahájí koncertní sezónu ve velkém

Publikováno: 11.08.18
Počet zobrazení: 1193
  Festival Dvořákova Praha, který nese jméno našeho z největších skladatelů, opět chystá velkolepé zahájení koncertní sezóny za přítomnosti mezinárodních i domácích hudebních hvězd.

Od 7. do 21. září láká nejen milovníky klasiky na úchvatná duchovní díla Antonína Dvořáka, klavírní virtuosy, světové orchestry a řadu dalších velkých sólistů. Festival oslaví také 100. výročí republiky, složí poctu Leonardu Bernsteinovi, nabídne cyklus komorních koncertů i mladé talenty.

Pozornosti by neměla ujít programová řada Dvořák Collection, která letos uzavírá dvouletý cyklus vokálně-instrumentální tvorby – oratoria, kantáty a mše. Do rukou Jakuba Hrůši a rezidenčního orchestru České filharmonie svěřil festival monumentální díla Svatební košile a Svatá Ludmila. Zazní také repertoárová rarita – kantáta Americký prapor, jediné Dvořákovo dílo na anglický text, nebo zřídka uváděná Lužanská mše ve skladatelově úpravě pro Rudolfinum v podání britského ansámblu Orchestra of the Age of Enlightenment. Sbírku prestižních orchestrů festivalu rozšíří rakouská Camerata Salzburg, londýnský orchestr Academy of St Martin in the Fields, který svůj dlouho trvající věhlas založil na skvostné interpretaci Mozarta nebo Staatskapelle Dresden, která do Prahy zavátá tentokrát s dirigentem Manfredem Honeckem a okouzlující Bernardou Fink.

Největší instrumentalisty současnosti v programu reprezentují klavíristé Krystian Zimerman, Jevgenij Kissin, Valentina Lisitsa či houslistka Janine Jansen. V pozici kurátorky festivalové komorní řady se poprvé představí žena, izraelská klarinetistka Sharon Kam. S tou se návštěvníci setkají hned v pěti večerech po boku řady výtečných sólistů i výtečných ansámblů jako například Belcea Quartet. Debut na hlavním festivalovém pódiu ve Dvořákově síni Rudolfina letos čeká jihokorejskou houslistku Bomsori Kim a českého klavíristu mladé generace Lukáše Klánského.

Ještě před oficiálním zahájením festivalu bude poslední prázdninová neděle 2. září patřit dalšímu putování Po stopách Antonína Dvořáka, které tentokrát sleduje jeho pražskou stopu a zve na sérii komorních koncertů na netradičních místech. Ve stejný den se uskuteční i festivalový Rodinný den, jenž nabízí dětem i rodičům originální hudební a kreativní rozloučení s prázdninami v Anežském klášteře.

Programové tipy:
Janine Jansen
Výtečná nizozemská houslistka, která jako malá beze zbytku naplňovala definici zázračného dítěte a už od útlého věku jí patří světová koncertní pódia. Na festivalu se chystá společně s orchestrem Camerata Salzburg vzdát hold Leonardu Bernsteinovi, jehož sté výročí narození si celý hudební svět letos připomíná. (Rudolfinum, 8. září)
Krystian Zimerman
Mimořádná příležitost slyšet naživo legendárního mistra světového piana, který u nás téměř nekoncertuje. V Praze rovněž složí poctu Leonardu Bernsteinovi. Že je osobou z nepovolanějších podtrhuje i fakt, že jako mladý Zimerman s Bernsteinem osobně spolupracoval. (Rudolfinum, 20. září)
Svatební košile
Festival je věrný svému jménu a hudba Antonína Dvořáka má v programu výsostné postavení. Jedním z velkých lákadel jsou letos Svatební košile na text Jaromíra Erbena, které festival slavnostně zahájí. Dílo bylo svěřeno České filharmonii s dirigentem Jakubem Hrůšou, Českému filharmonickému sboru Brno a trojici výtečných pěvců Kateřině Kněžíkové, Richardu Samkovi a Svatopluku Semovi. (Rudolfinum, 7. září)

Sharon Kam
Sympatická a charismatická izraelská klarinetistka obdařená mimořádným talentem je kurátorkou letošní komorní řady festivalu. Zve na pět koncertů, ve kterých představí svůj pestrý a pozoruhodný hudební svět. Do Prahy přiveze celou řadu výtečných hudebníků z různých koutů světa a vy se můžete těšit na mimořádná a neopakovatelná hudební setkání, která se dějí jen tady a teď. (10. – 17. září)
Orchestr of the Age of Enlightenment
Není příliš časté, aby orchestr přijížděl s programem připraveným na objednávku festivalu. Orchestra of the Age of Enlightenment doprovázený cambridžským sborem Choir of King’s College udělal výjimku a v Praze uvede Dvořákovu Lužanskou mši. Dílo, které je uváděno jen při výjimečných příležitostech dá rozeznít Rudolfinským varhanám. (Rudolfinum, 16. září)

Autor: Silvie Marková; Foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: