Dnes je 29.03.2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Svět za mlžnou oponou

Publikováno: 25.10.18
Počet zobrazení: 1791
Autorka článku: Irena Novotná
Představte si městskou čtvrť, třeba v Brně nebo v Praze, kterou lidé vnímají jen po stránce různých tragedií, nemocí lidí, nehod a neštěstí. Stěhovali byste se tam? Jaký máte pocit, když doléhají takové zprávy?

Internet je informační dálnice.

Dřív lidé běhali ráno do trafiky, aby si přečetli čerstvé zprávy a obohaceni o informace si dopili svůj článek kávy či čaje a chystali se buď do práce, nebo ke svým činnostem, kterým se věnují. Dnes stačí zapnout PC a projít si internetové zpravodajství, které je věru bohaté, až přebohaté. Může si přečíst i zahraniční zprávy, které se dají přeložit do rodného jazyka. Ano, na světě se pořád něco děje už min 6. tisíc let. Naším zdrojem jsou objemné knihy dějin,. ať zpopularizovaných, nebo vědeckých. Víte, ono je dobré se občas do nich zahledět a zamyslet se, zda nám nepomáhají pochopit naši přítomnou dobu. nejsem přesvědčená, že by se dějiny opakovaly, ale myslím si, že lidé opakují různé činy, které způsobují i dnes problémy. A některé události se opravdu nějakým způsobem opakují. V té hloubce minulosti jsem se soustředila na sumerské právo, jehož znaky protékají dějinami. Jenže o tom neřekne nic článek, ale hlubší studium, na které nemá běžný člověk čas a možná ani chuť. Má totiž jiné starosti.

Po informační dálnici se řítí jedna informace za druhou.

Snažila jsem se dnes dozvědět co nejvíce informací o volbách v jednotlivých městech naší republiky. Tak jsem si prohlédla několik webů na novinkách. A hle: ohrožuje nás příroda i náš mikrokosmos domácnost. Co když je to pravda? Neměla bych si koupit mikroskop a zkoumat vodu, jestli tam nepřebývá améba, která užírá mozek? Zkoumat okolí, zda se někde nepohybuje superklíště? Nebo stromy, zda zase nějakému chovateli neutekl jedovatý had? Zkoumat, zda jsou banány zdravé nebo škodí zdraví? Zda v rýži nejsou nějaké škodlivé bakterie? A jsou lidé, jejichž stravování je odkázáno na rýži. Jestlipak voda v petlahvích není škodlivá, zvláště minerální voda, kterou lidé hodně vyhledávají, zvláště tu, která obsahuje magnesium? Čím ještě má být náš dobrý pocit omezován, než neustálým pocitem, že jsme obklopeni doma i mimo domov permanentním nebezpečím, pocházející ze stravy a z bezprostředního prostředí? Dobře, jsme informováni. Ale co s tím? Co může udělat starý člověk, který je často omezen na své prostředí, matky s malým dítětem na kterou odléhají zvlášť těžce takové zprávy? A o lécích ani nemluvě.

Mezi lidmi kolují různé fámy a recepty na zhubnutí, jejichž použitím si mohou poškodit zdraví. Vylučovat některé potraviny ze stravy z vlastního rozhodnutí není bezpečné, protože se člověk může připravit o důležité látky, které potřebuje. Některé léky si však vyžadují vyloučit některé potraviny po dobu léčení. Jak je člověk informován o tom, co jíst, aby si neuškodil? Když si na Internetu vyhledá informace, nejsou jednotné. Avšak, po té četbě a úvahách jsem se o volbách moc toho nedozvěděla. Zeptám se informovaných lidí. Zajímá mne, jak bude v Brně v blízké budoucnosti. Jak je Brno připraveno řešit prudké změny počasí, jaké budou vybudovány nové pavilóny při nemocnicích a zda budou budovány parky pro rodiny, jak to bude s bezpečností, parkováním apod. I když chápu, že je mnoho oblastí, které je třeba zabezpečovat, řešit a pomáhat lidem všeho věku.

Jaké informace předkládat lidem?

Jistě, že by každého mělo zajímat, jak si vedou místní orgány, kraje a venkov, zvláště po volbách, kdy na rozhodující místa dosednou noví lidé. Co lze očekávat v oblasti zdravotnictví, školství, bezpečnosti, obchodu, cen potravin a běžných výrobků i stavebnictví.K různým problémům s potravinami by se mělo vyjadřovat ministerstvo zemědělství. Takové informace lidé potřebují,. aby mohli plánovat a zařizovat se k běžnému životu.Neboť stát se skládá ze tří prvků: státní území, státní orgány a obyvatelstvo. Těmito prvky protéká právo, které by mělo být každému dostupné a srozumitelné. K té srozumitelnosti nestačí jen krátká noticka, ale vysvětlení.

Není to tak snadné se orientovat v současném životě, ale je důležité, aby se každý občan cítil jako nedílná součást státu, aby měl patřičný přístup k právu a uvažoval o svém osobním životě, v kterém by měl získat orientaci. Tím by se měla zvednout mlžná opona.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: