Dnes je 07.12.2019, Svátek má Ambrož, zítra Květoslava

Poslední diskuse


Práce zobrazit diskusi

Společnost Věda nás baví o.p.s. hledá...

Práce zobrazit diskusi

Dobrý den, jmenuji se Martin Chalupa a...

Práce zobrazit diskusi

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, kde...

Trekking: tajemství stravování

Publikováno: 16.07.19
Počet zobrazení: 370
Autor článku: Michal Večeřa
Kdo se vydá do Himálaje, má na jídelníčku zejména lyofilizovaná, tedy mrazem sušená jídla, a konzumuje průměrně tisíc kalorií každou hodinu. Pro toho, kdo stoupá na nejvyšší hory světa, má právě otázka stravování zásadní význam a je předmětem obsáhlých studií. Jde však o téma důležité pro všechny, jak zkušené horaly, tak příležitostné výletníky.

S příchodem léta a volna máme chuť trávit čas v přírodě – hory a krajina se ukazují ve své největší kráse s bohatou paletou barev a uchvátí nás natolik, že si ani neuvědomíme, jaké při chůzi vynakládáme úsilí. Naše tělo to však vnímá velmi dobře. Je proto žádoucí věnovat pozornost takovému stravování, díky němuž bude náš organismus úspěšně čelit zvýšeným nárokům na energii, ať už se vydáme jen na nedělní výšlap s rodinou, nebo na náročnou túru do hor.
Co tedy jíst? Volte kvalitní, lehce stravitelné potraviny s vysokým obsahem energie, které se snadno skladují a přenášejí. Na horách vše chutná ještě lépe, zejména jednoduchá, kvalitní jídla, jako je chléb s uzeninou a sýrem (třeba Gran Moravia je při sportu ideální volbou), sušenky a suché plody. Pokud plánujete kratší výlet s delší zastávkou, nejlepším řešením bude piknikový koš se spoustou dobrot: sýry, salámy, plátky prosciutta, nakládanou zeleninou, slaným nákypem, těstovinovým salátem, mozzarellou s rajčaty, focacciou, chlebem s marmeládou… Nepodceňujte ale ani snídani před a večeři po výletě, jsou důležité – jedna pro správný rozjezd dne, druhá pro rychlou regeneraci v jeho závěru.

Královská snídaně
Den na horách začíná snídaní. Právě při ní bychom měli získat asi 30 % všech kalorií, ideálně pár hodin před začátkem výletu. Snídaně by měla být bohatá a skládat se z energeticky vydatných jídel, jako jsou jogurty, sušenky, krekry s máslem a marmeládou, ovocné šťávy, čerstvé ovoce s ricottou. Také prosciutto, vejce a sýr jsou pro začátek dne dobrým zdrojem energie.

Túra bez pocitu hladu
Nečekejte na to, až vás přepadne hlad. Mějte stále po ruce nějakou energeticky výživnou svačinku. K obědu zvolte panini nebo předem připravený salát. Vynikající jsou brambory s kousky sýra a nakládanými rajčátky. Pamatujte na to, že při chůzi jsou právě sacharidy velmi důležitým zdrojem energie.

Obnova sil při večeři
Při večeři se můžeme trochu hýčkat a zvolit potraviny, které máme nejraději, od předkrmů a vydatných prvních chodů, přes pizzu, hlavní masitá jídla až po dezerty a dorty. Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem bílkovin potřebných pro regeneraci svalů po celodenní námaze. Dovolit si můžete i víno, které opět přispívá k obnově energie.

Pití na horách
Velkou pozornost je třeba věnovat i hydrataci. Nejen v horkých dnech je pití důležité, také chlad a vysoká nadmořská výška mají za následek větší dehydrataci, která pak vede k rychlejší únavě organismu. Proto ani v tomto případě nečekejte na pocit žízně, ale pijte častěji a pravidelně.

Desatero

1. Příprava batohu
Připravte si jídlo na výlet už předchozí večer, budete mít jistotu, že jste na nic nezapomněli. Dejte pozor, abyste to nepřehnali s hmotností jídla.

2. Malá zásoba navíc
Mějte s sebou vždy nějaký zdroj energie navíc, třeba Mini Grissini Zufi (prodává La Formaggeria Gran Moravia) nebo tabulku čokolády.

3. Vše bezpečně a po ruce
Také zásoby jídla v batohu čelí náročným podmínkám. Dejte je do průhledné plastové vaničky či tašky tak, aby byly chráněny před nešvary počasí a vy je zároveň rychle a snadno v batohu našli.

4. Jezte často
Chození po horách je náročné na energii. Malé svačinky během túry v podobě sušenek, grissin, ovoce, ořechů či kostiček sýru jsou spolu s obědem základem, abychom si den užili v plné síle.

5. Panino: pohodlné, dobré a výživné
Ideální řešení oběda je panino, které můžete naplnit uzeninou, sýry, krémy či marmeládou, tedy na slano či na sladko dle vašich osobních chutí. Zabalte ho do alobalu a vložte do sáčku na potraviny.

6. Předcházejte pocitu žízně Když na horách pocítíte žízeň, zejména v chladném počasí, je to signál, že dehydratace už začala. Je dobré tomu předejít a pít často vodu (čistou nebo ochucenou), kterou můžete mít v termolahvi nebo ve vodním vaku.

7. Teplé nápoje
Jsou vynikající, zejména pokud nejsou příliš vysoké venkovní teploty. V termosce mějte ovocný či bylinkový čaj, který můžete ochutit trochou červeného vína stejně, jako to delali „alpini“ – italští horalé. Vhodná naopak není káva.

8. Ochucená voda
Rozpusťte v litru čerstvé vody dvě lžíce medu a špetku soli, pak přidejte štávu z jednoho citronu nebo pomeranče. Dochuťte čerstvým zázvorem, mátou nebo šalvějí.

9. Plánování přestávek
Pokud má být túra dlouhá, bude užitečné naplánovat si dopředu přestávky v souladu se zdroji pitné vody nebo s možnostmi občerstvení na trase. Zvolit můžete také místa s pěkným výhledem, abyste se mohli při jídle kochat okolní krajinou.

10. A k večeři? Sýry a víno
Večere je základem k načerpání vydaných sil. Pomohou těstoviny či risotto, sýrové prkénko, vydatný moučník a k tomu červené víno bohaté na flavonoidy a antioxidanty, které blahodárně působí na celý organismus.

Autor: Michal Večeřa, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: