Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Indiánské léto

Publikováno: 7.09.19
Počet zobrazení: 649
  Autorka článku: Irena Novotná
Neodolala jsem, abych v horkých dnech léta nepodívala na filmy podle románů Karla Maye. Tenkrát v šedesátých létech, kdy se dostaly do kin, bylo léto a docela teplo. Vzpomínka.
 

Co mě přimělo napsat tento článek? Od té premiéry, kdy většina lidí šla z kina okouzlená, uběhlo do dnešních dnů celá řada let a ve světě se událo mnoho příběhů, které měnily názory na přírodu, na její ochranu, na ochranu zvířat a samozřejmě i lidí, jejich chování, konání, pojetí spravedlnosti, nahlížení na život národů podle přirozeného a psaného práva. Vize světa, Karla Maye, (1842–1912), obohatila svou naléhavostí na přátelství lidí, spravedlnost, odsouzení odvety a nahrazení odvety rozumným řešením, vzbudila zájem právě v šedesátých letech dvacátého století. V jeho díle stojí proti sobě dva světy – svět chamtivosti, který bezohledně drancuje nejen půdu, ale také její vlastníky, kteří stojí tradičně vyzbrojeni proti mužům s moderními zbraněmi a odehrává se mezi nimi boj na život a na smrt. A to ještě autor neměl tušení, jakými strašlivými dvěma válkami se všemi důsledky projdeme a též právě v šedesátých letech hrozbou zničující jadernou válkou. Tuto hrůzu jsme mohli sledovat v televizi: zde:https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pojem-studena-valka-byl-poprve-pouzit-pred-sedesati-lety/237986

Vraťme se však k příběhům o Vinnetouovi a jeho pokrevním bratru Old Shatterhandovi. Vinnetouovo jméno se objevuje v Mayově novele z roku 1875Old Firehand. Tato novela se v dosti přepracované podobě stala podstatnou částí druhého dílu románu Vinnetou (tři díly 1893 a čtvrtý díl 1909–1910), ve které jsou vylíčeny nejdůležitější příběhy, které v Americe prožil Vinnetou a jeho pokrevní bratr Old Shatterhand zhruba od jejich prvního setkání roku 1860 do doby, kdy byl apačský náčelník zastřelen. Ve čtvrtém dílu Vinnetoua apačský náčelník již nevystupuje, neboť kniha se odehrává v roce 1908, tedy zhruba dvacet až třicet let po jeho smrti. Vinnetou se zde stává symbolem míru.

Další společná dobrodružství Old Shatterhandem a Vinnetoua jsou pochopitelně obsahem mnoha dalších autorových knih. Jsou to románySyn lovce medvědů (1887), Duch Llana Estacada (1888), Poklad ve Stříbrném jezeře (1890), Petrolejový princ (1893), Old Surehand (1894–1896), Satan a Jidáš (1896–1897) (v tomto románu se Vinnetou dokonce vydává s Old Shatterhandem do Afriky a na zpáteční cestě onemocní), Černý mustang (1896-1897) a Vánoce (1897). Dále se Vinnetou objevuje ještě v několika povídkách.

Vinnetou je smyšlená postava, jeho předlohou však byl skutečný apačský náčelník Cochise, žijící v letech 1805–1874. Byl však inspirován i jinými apačskými náčelníky, především Geronimem a Vittoriem. Náčelník Cochise se, stejně jako Vinnetou, přátelil s bělochy a s jedním z nich, armádním stopařem Tomem Jeffordsem, jej pojilo hluboké přátelství, velmi podobné vztahu Vinnetoua s Old Shatterhandem. Cochise měl sestru jménem Sonseeahray (v překladu Jitřenka), do níž byl Jeffords zamilován. Dívka však byla záhy zavražděna bělochy (tak jako literární Nšo-či). Na rozdíl od literárního Vinnetou však byl Chochise náčelníkem Chirikahuú, nikoli Mescalerů a zemřel přirozenou smrtí v rezervaci. Hans Imgram vnáší nové světlo do příběhů –zde:ttps://karel-may.majerco.net/stopy/zajimavosti/kdy-zemrel-vinnetou/.

Přeji Vám prožití pohody, pokud se rozhodnete, ač dospělí se vrátit k románům Karla Maye. Nebo tuto četbu nabídnete dětem či vnukům?

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: