Dnes je 28.03.2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Na klíšťovou encefalitidu repelenty nestačí

Publikováno: 26.05.20
Počet zobrazení: 632
  Zdroj: ZPMV
Jedinou prevencí je očkování.

Česká republika je zemí s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy v celé Evropské unii. Klíšťata, která nemoc přenášejí, se díky mírné zimě vyskytují už od února, a to v téměř každém regionu naší republiky. Narazíme na ně na loukách, v lesích, ale i v městských parcích a zahradách. A repelenty nám před nemocí příliš nepomohou. Jedinou účinnou prevencí proti této nemoci je očkování.

Vakcína proti klíšťové encefalitidě není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, ale zdravotní pojišťovny na ni přispívají z fondu prevence: „Příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě loni čerpalo 42 500 našich klientů a vyplatili jsme na něj více než 20,6 milionu korun. Je to nejvíce využívaný příspěvek na očkování,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR).
„Dá se předpokládat, že většina z nás bude kvůli koronavirové pandemii trávit letošní léto v tuzemsku, proto klientům doporučujeme, aby toto očkování opravdu nepodcenili,“ dodává Hana Kadečková. Dospělí mohou čerpat příspěvek až 500 Kč a děti až 1000 korun. Očkovat se mohou dospělí i děti v kterémkoliv období roku.2,3 Základní očkování sestává ze tří dávek. První přeočkování je za 3 roky, další po 5 letech.

Zákeřná encefalitida

Nejčastějšími nemocemi přenášenými klíšťaty jsou virová encefalitida a bakteriální lymská borelióza, kterou lze při včasném podání antibiotik vyléčit. Na klíšťovou encefalitidu ovšem doposud neexistuje účinný lék, lze tedy jen potlačovat příznaky nemoci.

Průběh klíšťové encefalitidy je dvoufázový. První fáze se obvykle objeví po 1–2 týdnech od přisátí klíštěte, které však nezaznamená téměř polovina nemocných.1 Trvá několik dní a projevuje se podobně jako chřipka, někdy však může táto fáze zcela chybět. Po několikadenním období bez potíží pak nastupuje druhá fáze, kdy již bývá postižen centrální nervový systém. Tato fáze má mnohem závažnější průběh a vyžaduje hospitalizaci. Každý desátý pacient, který překoná druhou fázi encefalitidy, pak doživotně pociťují trvalé následky, z nichž některé jsou velmi závažné. Jedná se o poruchy nervového systému či psychiky.

Pacienti po prodělání nemoci bojují s trvalou únavou, poruchami spánku, depresemi, objevuje se také porucha řeči, potíže s pamětí, epilepsie nebo dokonce obrna končetin či obličeje. Podle druhů obtíží pak tito pacienti vyžadují dlouhodobou péči neurologa, psychiatra, logopeda či fyzioterapeuta.4

Trvalé neurologické následky se vyskytují přibližně u 2 % dětí a až u 40 % dospělých.1 V jednom procentu případů může nemoc končit i smrtí.

Jak správně odstranit klíště

• místo přisátí dezinfikujte jodovým či jiným dezinfekčním prostředkem

• při vyndávání přichyceného klíštěte zvířeti i lidem použijte pinzetu, gumové rukavice nebo ubrousek; nesahejte na klíště holýma rukama

• klíště vyviklejte pomocí pinzety nebo navlhčené textilie, nebo umělohmotné karty k tomu účelu určené; klíštětem lehce pohybujte ze strany na stranu, po 2-3 minutách se obvykle uvolní; klíštětem neotáčejte, zvyšuje se tak možnost nežádoucího přetržení

• místo po odstranění klíštěte opět dezinfikujte jodovým či jiným dezinfekčním prostředkem

• odstraněné klíště zlikvidujte, na klíště nesahejte holýma rukama ani ho nemačkejte; klíště zabalte do kousku papíru a na nehořlavém podkladu zapalte.

Foto a zdroj: ZPMV

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: