Dnes je 26.04.2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Snoezelen místnost pomáhá seniorům s Alzheimerem

Publikováno: 28.05.20
Počet zobrazení: 747
Autor článku: Kateřina Hanibalová
Plzeňské SeniorCentrum SeneCura pro svoje klienty otevřelo Snoezelen místnost určenou pro multisenzorické stimulace, relaxace a harmonizace seniorů trpících Alzheimerovou chorobou nebo jinou formou demence.

SeneCura tuto metodu úspěšně používá také v dalších domovech a je dnes
o to cennější, protože klienty maximálně podporuje v období koronavirové izolace. Plzeňským seniorům zdravotně pomáhá i nové Pelvi křeslo, které podporuje funkci svalů pánevního dna.

„Snoezelen nabízí smyslové poznání, nové zážitky, fyzické i psychické zklidnění a uvolnění. Chceme pro naše klienty vytvořit bezpečné stimulující prostředí, které podporuje jejich vnímání, rozvíjí představivost, probouzí v nich zájem a motivuje je k různým aktivitám. V neposlední řadě upevňuje sociální vztahy a komunikaci mezi klienty a personálem domova,“ přibližuje terapeutické účinky Snoezelenu ředitel SeniorCentra Plzeň Radek Vyhnálek. Ohlasy prvních návštěvníků relaxační místnosti jsou pozitivní. „Všem se to líbilo, někteří se dokonce rozpovídali o své minulosti. Vznikla velmi příjemná atmosféra, zlepšila se komunikace a někteří klienti si během terapie i zdřímli. Po prvním vyzkoušení všichni s nadšením uvedli, že už se moc těší na další návštěvu. O Snoezelen je v našem domově velký zájem,“ říká Mgr. Monika Valešová, vedoucí aktivizačního úseku plzeňského SeniorCentra.

Jak pomáhá Snoezelen?
Koncept Snoezelen byl vyvinut koncem 70. let v Holandsku pro relaxaci osob s psychickým a fyzickým handicapem. Jedná se o bezbariérovou místnost, izolovanou od rušivých vlivů a vybavenou prostředky pro docílení různých světelných efektů, muzikoterapii a aromaterapii. Je vhodný pro všechny seniory, zejména však pro ty s Alzheimerovou chorobou či jinou formou demence, kterým pomáhá lépe zvládat závažné onemocnění.

Klientům Snoezelen pomáhá navozovat klid, pocity uvolnění a absolutní pohody. Prostřednictvím smyslové stimulace, tedy hmatem, zrakem, sluchem a čichem, dochází k pozitivní motivaci a podpoře rozvoje osobnosti. Vyvolává touhu zapojit se do společných činností a podporuje klienty, kteří mají problémy s vyjádřením svých pocitů a zájmů, zlepšuje vztah mezi klientem a terapeutem. Důvěrné prostředí také stimuluje čichová centra v mozku při využití vonných olejů.

Pelvi křeslo pro funkční pánevní dno

Další moderní technologií, která pomáhá klientům plzeňského SeniorCentra, je Pelvi křeslo. Při nedostatečné funkci pánevního svalstva totiž může docházet k močové či stolicové inkontinenci a tato speciální rehabilitační pomůcka slouží právě ke stimulaci svalů pánevního dna a obnovení neuromuskulární kontroly.
Principem terapie Pelvi křeslem je působení magnetického pole, které nebolestivě proniká oblečením a tkáněmi ke svalům, vyvolává jejich stahy a vede k jejich posilování, čímž pomáhá zlepšovat problémy s inkontinencí. Různý stupeň inkontinence trápí bohužel většinu klientů pobytových sociálních služeb.

„Terapie probíhá 2-3x týdně po dobu 15 minut a zatím evidujeme jen samé pozitivní reakce. Klienti subjektivně hlásí zlepšení, například pan Lubomír se již po měsíci terapií na Pelvi křesle cítí lépe, a to jen našim cílem,“ s potěšením dodává Monika Valešová.

Autor: Kateřina Hanibalová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: