Dnes je 16.04.2024, Svátek má Irena, zítra Rudolf

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

V regionech pokračuje postupná obnova vlakové dopravy

Publikováno: 5.06.20
Počet zobrazení: 1890
Zdroj: České dráhy
Krajské samosprávy postupně uvolňují omezení přijatá proti šíření epidemie COVID-19 a znovu navyšují rozsah regionálního provozu zajišťovaného Českými drahami.

Ve většině regionů byl obnoven plný nebo téměř plný rozsah dopravy postupně v průběhu května, od 29. května se vrací do provozu omezené spoje v Kraji Vysočina a od 1. června bude obnovena podstatná část omezených linek v Jihomoravském kraji. Změny vycházejí z požadavků jednotlivých objednatelů. Cestujícím doporučujeme, aby průběžně sledovali na webu informace o omezeních dopravy (ZDE) a své spojení si ověřili v elektronických vyhledávačích (ZDE), které jsou průběžně aktualizovány. Za komplikace spojené s omezením provozu se cestujícím omlouváme.

Pardubický kraj – od 1. května 2020 obnovení plného provozu na většině tratí
Na základě rozhodnutí Rady Pardubického kraje je od 1. května 2020 na většině tratí v regionu obnovena doprava v původním rozsahu. Od 22. května je v souvislosti se změnami v sousedním Královéhradeckém kraji obnoven provoz vlaků v mezikrajských úsecích (s výjimkou několika spěšných vlaků mezi Pardubicemi a Hradcem Králové). Od pondělí 25. května je obnovena naprostá většina omezených vlaků na trati 260 v úseku Česká Třebová – Březová nad Svitavou – Letovice a od pátku 29. května pak jedou i všechny dosud zrušené vlaky mezi Hlinskem v Čechách a Havlíčkovým Brodem. Tyto změny souvisejí s úpravou požadavků Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina.
Přehled omezených vlaků v Pardubickém kraji (od 22. 5. 2020) ZDE
Královéhradecký kraj – od 22. května 2020 obnovení téměř plného provozu
Na základě požadavku Královéhradeckého kraje je od pátku 22. května 2020 obnoven provoz vlaků v regionu v téměř plném rozsahu. Většina nových posilových vlaků v turistické oblasti Adršpachu je po vynuceném odkladu v provozu od pondělí 25. května. Do konce června ještě nepojede několik spěšných vlaků v úseku mezi Hradcem Králové a Pardubicemi (posilové vlaky jezdící jen v pátek a neděli) a jeden pár vlaků nepojede do konce srpna na trati 041 mezi Jičínem a Turnovem a také na trati 046 mezi Starou Pakou a Lomnicí nad Popelkou. Ostatní vlaky Českých drah již pojedou bez omezení. Již v předchozích týdnech byly postupně posilovány kapacity souprav osobních a spěšných vlaků objednávaných Královéhradeckým krajem, ale také rychlíkové spoje linek R10 a R14 mezi Prahou, Hradcem Králové a Trutnovem, resp. Pardubicemi, Hradcem Králové a Libercem.
Přehled omezených vlaků v Královéhradeckém kraji (od 22.05.2020) ZDE
Liberecký kraj – omezení vlaků ČD do odvolání, obnovení provozu většiny vlaků do Harrachova (od 16. května) a dalších spojů na krajských hranicích (od 22. května 2020)
Od 21. března 2020 do odvolání je omezen rozsah dopravy na vybraných linkách v Libereckém kraji. Jsou zrušeny noční vlaky s odjezdem z Liberce kolem 0:35 hod. Dále je zrušením vybraných vlaků prodloužen taktový interval na tratích 034 Smržovka – Josefův Důl a 036 Liberec – Tanvald z původního půlhodinového na hodinový. Od 16. května je obnoven provoz většiny vlaků na trati 036 v úseku Desná-Riedlova vila – Harrachov. Od 22. května je obnoven provoz dříve omezených vlaků Českých drah v úseku Stará Paka – Jaroměř, Stará Paka – Lomnice nad Popelkou a některých vlaků mezi Jičínem, Rovenskem pod Troskami a Turnovem. Některá omezení budou platit až do konce letních prázdnin a budou zavedena do plánované změny jízdního řádu ke 14. červnu.
Přehled omezených vlaků v Libereckém kraji (od 22. 5. 2020) ZDE
Jízdní řád pro trať 034 Smržovka – Josefův Důl: od 21. 3. 2020 ZDE
Jízdní řád pro trať 036 Liberec – Tanvald – Harrachov: od 16. 5. 2020 ZDE
Ústecký kraj – od 25. května 2020 obnovení naprosté většiny spojů, vlaky linky U28 jedou i nadále jen ve vnitrostátních úsecích
Od pondělí 25. května je obnovena naprostá většina spojů Českých drah v regionu. V souvislosti s omezením přeshraniční dopravy i nadále platí výlukové jízdní řády na lince U28 v úsecích Děčín – Dolní Žleb a Dolní Poustevna – Rumburk (v úseku Dolní Žleb – Dolní Poustevna vlaky zatím nejedou). Drobná omezení jsou ještě u několika vlaků na trati Děčín – Benešov nad Ploučnicí – Česká Lípa – Liberec: Vlak Os 6620 nepojede až do 12. června, od plánované změny jízdního řádu ke 14. červnu bude zrušen. Spoje Os 6628 a 6621 Děčín – Česká Lípa a zpět nepojedou do 14. června a po dohodě s Ústeckým krajem budou obnoveny od noci 19./20. června 2020.
Přehled omezených vlaků v Ústeckém kraji (do 24. 5. 2020) ZDE
Plzeňský kraj – od 25. května 2020 obnovení velké části omezených spojů včetně většiny spojů „Plzeňské linky“
Podle požadavku Plzeňského kraje je od 25. května obnovena velká část dosud odřeknutých spojů. Na některých tratích i po tomto datu platí menší omezení. Některá z nich zůstanou v platnosti i po 14. červnu, od kdy bude platit plánovaná změna jízdního řádu. Hlavní změnou od 25. května bude obnovení provozu většiny spojů tzv. „Plzeňské linky“ na trase (Pňovany –) Kozolupy – Blovice a zpět.
Detailní přehled omezených vlaků v Plzeňském kraji (od 25. 5.2020) ZDE
Karlovarský kraj – od 15. května 2020 obnovení vnitrostátní regionální dopravy v plném rozsahu
Od pátku 15. května 2020 od 00:00 hod. je na základě objednávky Karlovarského kraje obnoven provoz vlaků v regionu v původním rozsahu, do odvolání nejedou pouze přeshraniční spoje na tratích 142 v úseku Potůčky – Johanngeorgenstadt, 147 v úseku Plesná – Zwickau, 148 v úseku Aš – Hof a 179 v úseku Cheb – Marktredwitz.
Jihočeský kraj – omezení vlaků ČD do odvolání, od 25. května je obnoven původní rozsah dopravy na trati 192 Nepomuk – Blatná a znovu jezdí vybrané školní spoje
Od 30. března 2020 do odvolání je v Jihočeském kraji omezena regionální železniční doprava ČD v rozsahu cca 21 % spojů. Víkendového provozu se změny téměř netýkají. V pracovní dny jsou omezeny zejména vlaky v sedlových časech, tedy v době mimo návozy do a ze zaměstnání. Zcela zrušeny jsou spěšné vlaky Tábor – Strakonice a většina osobních vlaků Tábor – Písek. Nahrazují je ale původně víkendové zastávkové osobní vlaky Tábor – Ražice, které jezdí denně. Dále jsou omezeny některé přímé vlaky České Budějovice – Písek, stejně jako část zastávkových vlaků na trati České Budějovice – Horní Dvořiště. Ty však nahrazují nové osobní vlaky, které jedou v trasách expresních spojů, takže je zachován základní dvouhodinový interval na trati. Na trati Tábor – Bechyně je mimo ranní období nabídka redukována na dvouhodinový takt. Některé spěšné vlaky České Budějovice – Jindřichův Hradec jedou pouze v úseku Veselí nad Lužnicí – Jindřichův Hradec a zpět. Na lince České Budějovice – Strakonice jsou zrušeny některé doplňkové úsekové vlaky, které nejezdí v celé trati, např. v úseku České Budějovice – Dívčice. Ostatních tratí se redukce dotýká jen v menší míře.
Od 25. května došlo v regionu k částečnému obnovení dopravy. Na trati 192 Nepomuk – Blatná je obnoven původní rozsah dopravy. Dále jsou ve dnech školního vyučování obnovené vlaky Os 17903 (Strakonice 6:54 – Blatná 7:35) a Os 8731 (Třeboň 6:40 – České Velenice 7:23) a v pracovní dny opět jede vlak Os 8423 (Písek 5:56 – Tábor 7:22).
Přehled omezených vlaků v Jihočeském kraji (aktualizace k 25.05.2020) ZDE
Jihomoravský kraj – od 1. června 2020 obnovení provozu na linkách S2, S3, S6 a S8, zbytek omezení platí do odvolání
Od 1. června 2020 bude na základě požadavku Jihomoravského kraje obnoven provoz podstatné části dříve omezených spojů v regionu. Hlavní změnou bude obnovení posilových vlaků na páteřních linkách S2 v úseku Brno – Rájec-Jestřebí a S3 v úseku Brno – Tišnov. V těchto úsecích pojedou vlaky ve špičce pracovních dnů v původním 15minutovém taktu. Do provozu se vrátí také několik spojů na linkách S6 v úseku Brno – Nemotice a S8 v úseku Břeclav – Mikulov na Moravě. Již v předchozích týdnech byl obnoven provoz spojů na několika mimobrněnských linkách a také rekreačních vlaků. Po 1. červnu tak bude pokračovat jen malá část omezení, a to u víkendových večerních spojů a dále na linkách S21 mezi Boskovicemi a Velkými Opatovicemi a S91 mezi Veselím nad Moravou a Strážnicí. Nepojedou zatím ani spěšné vlaky Sp 1769 / 1776 „Javořina“ z Brna přes Kyjov, Veselí nad Moravou a Uherský Brod do Vlárského průsmyku a zpět a nostalgické vlaky Českých drah mezi Břeclaví a Lednicí. Přehled omezení dopravy v Jihomoravském kraji (aktualizace k 01.06.2020) ZDE
Kraj Vysočina – od 29. května 2020 obnovení plného provozu
V koordinaci s krajským úřadem je na Vysočině od 29. května 2020 obnovena regionální doprava v původním rozsahu, a to s jedinou drobnou výjimkou: Jeden pár školních spojů mezi Pelhřimovem a Táborem (Os 18407 / 18412) na žádost Jihočeského kraje nepojede až do konce června (podle běžného jízdního řádu pak tyto spoje nejedou během letních prázdnin).
Detailní přehled omezených vlaků v Kraji Vysočina ZDE
Moravskoslezský kraj – od 4. května 2020 navýšení rozsahu dopravy, návrat k prázdninovým jízdním řádům
Na základě požadavku Moravskoslezského kraje se regionální doprava od 4. května 2020 vrátila k letním prázdninovým jízdním řádům (tj. je zajištěna v rozsahu z první vlny omezení od 19. do 25. března 2020). Od 4. května je rozsah provozu navýšen a oproti běžnému jízdnímu řádu pro rok 2020 nejedou jen vybrané spoje na linkách S1 v úseku Ostrava-Svinov – Havířov, S2 v úseku Bohumín – Návsí, S5 Frýdlant n. O. – Ostravice, S6 Ostrava – Frýdlant n. O. – Valašské Meziříčí, S10 v úseku Opava východ – Krnov, S11 v úseku Dolní Benešov – Opava východ, S15 Krnov – Jindřichov ve Slezsku, S16 Třemešná ve Slezsku – Osoblaha a S21 Dětmarovice – Petrovice u Karviné. V sobotu a neděli se také po celý den ruší provoz linky R61 v úseku Ostrava-Kunčice – Ostrava hl.n.
Přehled omezení dopravy v Moravskoslezském kraji (od 25. 5. 2020) ZDE
Olomoucký kraj – od 1. května 2020 obnovení plného provozu v úsecích Zábřeh na Moravě – Šumperk – Velké Losiny / Sobotín a Dzbel – Moravská Třebová
Na základě požadavku Olomouckého kraje je od pondělí 30. března do odvolání omezen provoz regionálních vlaků na Olomoucku. Nejedou zejména tzv. školní vlaky (ranní a odpolední spoje v pracovní dny), zachovány naopak jsou spoje, které slouží k zajištění přepravy do a ze zaměstnání. Osobní vlaky Jeseník – Mikulovice – Zlaté Hory jsou nahrazené autobusovými spoji v odlišných časech. Náhradní doprava tu je denně zajištěna zastavováním autobusů, které jezdí místo spěšných vlaků Sp 1440 – 1447. Od 1. května je obnoven plný provoz vlaků v úsecích Zábřeh na Moravě – Šumperk – Velké Losiny / Sobotín a vlaky znovu jedou také v úseku Dzbel – Chornice – Moravská Třebová.
Detailní přehled omezených vlaků v Olomouckém kraji (aktualizace k 1. 6 .2020) ZDE
Zlínský kraj – od 25. května 2020 obnovení plného provozu Od 25. května je obnoven provoz regionálních vlaků ČD ve Zlínském kraji v plném rozsahu. V provozu zatím nejsou spěšné vlaky Sp 1769 / 1776 „Javořina“ z Brna přes Kyjov, Veselí nad Moravou a Uherský Brod do Vlárského průsmyku a zpět.
Mezistátní regionální doprava
Vzhledem k omezení dopravy přes hranice České republiky je od půlnoci 13. / 14. března zastavena mezistátní dálková i regionální doprava (s výjimkou vlaků EC v úseku Děčín – Bad Schandau od 25. května) a v přeshraničních úsecích není až do odvolání zajištěna žádná náhradní doprava. V regionální dopravě se to týká následujících úseků:
Regionální spoje do Německa:
Regionální vlaky linky U28 Děčín – Bad Schandau – Sebnitz – Rumburk jedou pouze v úsecích Děčín hl.n. – Dolní Žleb a Dolní Poustevna – Rumburk. Odjezdy ve směru Dolní Poustevna – Rumburk jsou u 7 spojů zhruba o 25 minut později. Cestující ze Šluknovského výběžku mohou pro cesty do vnitrozemí využívat nadále linku U8 přes Českou Kamenici.
Provoz regionálních osobních vlaků v Karlovarském kraji je zajištěn do pohraničních stanic. Vlaky tak jezdí v úsecích Karlovy Vary – Potůčky a Cheb – Aš. Na trati z Chebu do Plesné je místo vlaků zajištěna náhradní autobusová doprava. Spěšné vlaky (v Německu RE) Norimberk – Cheb jsou ukončeny na území Německa a dále do Chebu nejedou.
V Plzeňském kraji je zajištěn provoz regionálních vlaků do pohraniční stanice Železná Ruda-Alžbětín (trať 183 Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín). Na trati 180 Německo – Domažlice – Plzeň jsou osobní vlaky z Německa ukončeny ve stanici Furth im Wald. V úseku Furth im Wald – Česká Kubice – Domažlice jsou mezinárodní osobní spoje odřeknuty bez náhrady.
Regionální spoje do Rakouska:
Regionální osobní vlaky v Jihočeském kraji jedou nejdále pouze do pohraničních přechodových stanic. V úseku České Budějovice – Summerau jsou mezinárodní osobní spoje ukončeny ve stanici Horní Dvořiště, vlaky ve směru České Budějovice / Veselí nad Lužnicí – České Velenice jedou do pohraniční stanice České Velenice. Vlaky ÖBB v Rakousku končí jízdu v pohraničních stanicích Summerau a Gmünd (NÖ) a dále do ČR nepokračují.
Regionální vlaky mezi Jihomoravským krajem a Rakouskem zajišťují svými náležitostmi ÖBB a jsou ukončeny ve stanicích na rakouském území. Žádné vlaky nejezdí ani mezi Znojmem a Šatovem (přechod Znojmo – Retz). Cestující mohou použít autobusovou linku č. 818 IDS JMK.
Regionální spoje na Slovensko:
Regionální osobní vlaky z Jihomoravského kraje na Slovensko na trati č. 343 Hodonín – Vrbovce jezdí pouze do / ze zastávky Javorník nad Veličkou. Vlaky ze slovenské strany jsou ukončeny na slovenském území. Na trati Břeclav – Kúty nejedou žádné osobní vlaky, tedy ani v úseku Břeclav – Lanžhot. Cestující mohou použít autobusovou linku č. 572 IDS JMK.
Regionální vlaky mezi Moravskoslezským krajem a Slovenskem jsou ukončeny v Mostech u Jablunkova.
Regionální spoje do Polska:
Zastavena je také regionální doprava mezi Moravskoslezským krajem a Polskem. Osobní vlaky na Těšínsku končí ve stanici Český Těšín. Na Ostravsku končí jízdu osobní vlaky z Polska ve stanici Chałupki a nejedou do Bohumína.
Spěšné vlaky Lipová Lázně – Jeseník – Głuchołazy – Krnov (trať 292 Šumperk – Krnov) nejedou v úseku Mikulovice – Głuchołazy – Jindřichov ve Slezsku (přes území Polska). V úseku Lipová Lázně – Jeseník – Mikulovice – Jindřichov ve Slezsku a zpět je zajištěna náhradní autobusová doprava. V úseku Jindřichov ve Slezsku – Krnov a zpět jedou tyto spěšné vlaky podle pravidelného jízdního řádu.
V Libereckém kraji je přerušena mezistátní osobní doprava na trati 036 do Szklarske Poręby. Vlaky z Liberce a Tanvaldu končí, resp. zahajují svou jízdu v Harrachově.

Pardubický kraj – od 1. května 2020 obnovení plného provozu na většině tratí

Na základě rozhodnutí Rady Pardubického kraje je od 1. května 2020 na většině tratí v regionu obnovena doprava v původním rozsahu. Od 22. května je v souvislosti se změnami v sousedním Královéhradeckém kraji obnoven provoz vlaků v mezikrajských úsecích (s výjimkou několika spěšných vlaků mezi Pardubicemi a Hradcem Králové). Od pondělí 25. května je obnovena naprostá většina omezených vlaků na trati 260 v úseku Česká Třebová – Březová nad Svitavou – Letovice a od pátku 29. května pak jedou i všechny dosud zrušené vlaky mezi Hlinskem v Čechách a Havlíčkovým Brodem. Tyto změny souvisejí s úpravou požadavků Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina.

Přehled omezených vlaků v Pardubickém kraji (od 22. 5. 2020) ZDE

Královéhradecký kraj – od 22. května 2020 obnovení téměř plného provozu

Na základě požadavku Královéhradeckého kraje je od pátku 22. května 2020 obnoven provoz vlaků v regionu v téměř plném rozsahu. Většina nových posilových vlaků v turistické oblasti Adršpachu je po vynuceném odkladu v provozu od pondělí 25. května. Do konce června ještě nepojede několik spěšných vlaků v úseku mezi Hradcem Králové a Pardubicemi (posilové vlaky jezdící jen v pátek a neděli) a jeden pár vlaků nepojede do konce srpna na trati 041 mezi Jičínem a Turnovem a také na trati 046 mezi Starou Pakou a Lomnicí nad Popelkou. Ostatní vlaky Českých drah již pojedou bez omezení. Již v předchozích týdnech byly postupně posilovány kapacity souprav osobních a spěšných vlaků objednávaných Královéhradeckým krajem, ale také rychlíkové spoje linek R10 a R14 mezi Prahou, Hradcem Králové a Trutnovem, resp. Pardubicemi, Hradcem Králové a Libercem.

Přehled omezených vlaků v Královéhradeckém kraji (od 22.05.2020) ZDE

Liberecký kraj – omezení vlaků ČD do odvolání, obnovení provozu většiny vlaků do Harrachova (od 16. května) a dalších spojů na krajských hranicích (od 22. května 2020)

Od 21. března 2020 do odvolání je omezen rozsah dopravy na vybraných linkách v Libereckém kraji. Jsou zrušeny noční vlaky s odjezdem z Liberce kolem 0:35 hod. Dále je zrušením vybraných vlaků prodloužen taktový interval na tratích 034 Smržovka – Josefův Důl a 036 Liberec – Tanvald z původního půlhodinového na hodinový. Od 16. května je obnoven provoz většiny vlaků na trati 036 v úseku Desná-Riedlova vila – Harrachov. Od 22. května je obnoven provoz dříve omezených vlaků Českých drah v úseku Stará Paka – Jaroměř, Stará Paka – Lomnice nad Popelkou a některých vlaků mezi Jičínem, Rovenskem pod Troskami a Turnovem. Některá omezení budou platit až do konce letních prázdnin a budou zavedena do plánované změny jízdního řádu ke 14. červnu.

Přehled omezených vlaků v Libereckém kraji (od 22. 5. 2020) ZDE

Jízdní řád pro trať 034 Smržovka – Josefův Důl: od 21. 3. 2020 ZDE

Jízdní řád pro trať 036 Liberec – Tanvald – Harrachov: od 16. 5. 2020 ZDE

Ústecký kraj – od 25. května 2020 obnovení naprosté většiny spojů, vlaky linky U28 jedou i nadále jen ve vnitrostátních úsecích

Od pondělí 25. května je obnovena naprostá většina spojů Českých drah v regionu. V souvislosti s omezením přeshraniční dopravy i nadále platí výlukové jízdní řády na lince U28 v úsecích Děčín – Dolní Žleb a Dolní Poustevna – Rumburk (v úseku Dolní Žleb – Dolní Poustevna vlaky zatím nejedou). Drobná omezení jsou ještě u několika vlaků na trati Děčín – Benešov nad Ploučnicí – Česká Lípa – Liberec: Vlak Os 6620 nepojede až do 12. června, od plánované změny jízdního řádu ke 14. červnu bude zrušen. Spoje Os 6628 a 6621 Děčín – Česká Lípa a zpět nepojedou do 14. června a po dohodě s Ústeckým krajem budou obnoveny od noci 19./20. června 2020.

Přehled omezených vlaků v Ústeckém kraji (do 24. 5. 2020) ZDE

Plzeňský kraj – od 25. května 2020 obnovení velké části omezených spojů včetně většiny spojů „Plzeňské linky“

Podle požadavku Plzeňského kraje je od 25. května obnovena velká část dosud odřeknutých spojů. Na některých tratích i po tomto datu platí menší omezení. Některá z nich zůstanou v platnosti i po 14. červnu, od kdy bude platit plánovaná změna jízdního řádu. Hlavní změnou od 25. května bude obnovení provozu většiny spojů tzv. „Plzeňské linky“ na trase (Pňovany –) Kozolupy – Blovice a zpět.

Detailní přehled omezených vlaků v Plzeňském kraji (od 25. 5.2020) ZDE

Karlovarský kraj – od 15. května 2020 obnovení vnitrostátní regionální dopravy v plném rozsahu

Od pátku 15. května 2020 od 00:00 hod. je na základě objednávky Karlovarského kraje obnoven provoz vlaků v regionu v původním rozsahu, do odvolání nejedou pouze přeshraniční spoje na tratích 142 v úseku Potůčky – Johanngeorgenstadt, 147 v úseku Plesná – Zwickau, 148 v úseku Aš – Hof a 179 v úseku Cheb – Marktredwitz.

Jihočeský kraj – omezení vlaků ČD do odvolání, od 25. května je obnoven původní rozsah dopravy na trati 192 Nepomuk – Blatná a znovu jezdí vybrané školní spoje

Od 30. března 2020 do odvolání je v Jihočeském kraji omezena regionální železniční doprava ČD v rozsahu cca 21 % spojů. Víkendového provozu se změny téměř netýkají. V pracovní dny jsou omezeny zejména vlaky v sedlových časech, tedy v době mimo návozy do a ze zaměstnání. Zcela zrušeny jsou spěšné vlaky Tábor – Strakonice a většina osobních vlaků Tábor – Písek. Nahrazují je ale původně víkendové zastávkové osobní vlaky Tábor – Ražice, které jezdí denně. Dále jsou omezeny některé přímé vlaky České Budějovice – Písek, stejně jako část zastávkových vlaků na trati České Budějovice – Horní Dvořiště. Ty však nahrazují nové osobní vlaky, které jedou v trasách expresních spojů, takže je zachován základní dvouhodinový interval na trati. Na trati Tábor – Bechyně je mimo ranní období nabídka redukována na dvouhodinový takt. Některé spěšné vlaky České Budějovice – Jindřichův Hradec jedou pouze v úseku Veselí nad Lužnicí – Jindřichův Hradec a zpět. Na lince České Budějovice – Strakonice jsou zrušeny některé doplňkové úsekové vlaky, které nejezdí v celé trati, např. v úseku České Budějovice – Dívčice. Ostatních tratí se redukce dotýká jen v menší míře.

Od 25. května došlo v regionu k částečnému obnovení dopravy. Na trati 192 Nepomuk – Blatná je obnoven původní rozsah dopravy. Dále jsou ve dnech školního vyučování obnovené vlaky Os 17903 (Strakonice 6:54 – Blatná 7:35) a Os 8731 (Třeboň 6:40 – České Velenice 7:23) a v pracovní dny opět jede vlak Os 8423 (Písek 5:56 – Tábor 7:22).

Přehled omezených vlaků v Jihočeském kraji (aktualizace k 25.05.2020) ZDE

Jihomoravský kraj – od 1. června 2020 obnovení provozu na linkách S2, S3, S6 a S8, zbytek omezení platí do odvolání

Od 1. června 2020 bude na základě požadavku Jihomoravského kraje obnoven provoz podstatné části dříve omezených spojů v regionu. Hlavní změnou bude obnovení posilových vlaků na páteřních linkách S2 v úseku Brno – Rájec-Jestřebí a S3 v úseku Brno – Tišnov. V těchto úsecích pojedou vlaky ve špičce pracovních dnů v původním 15minutovém taktu. Do provozu se vrátí také několik spojů na linkách S6 v úseku Brno – Nemotice a S8 v úseku Břeclav – Mikulov na Moravě. Již v předchozích týdnech byl obnoven provoz spojů na několika mimobrněnských linkách a také rekreačních vlaků. Po 1. červnu tak bude pokračovat jen malá část omezení, a to u víkendových večerních spojů a dále na linkách S21 mezi Boskovicemi a Velkými Opatovicemi a S91 mezi Veselím nad Moravou a Strážnicí. Nepojedou zatím ani spěšné vlaky Sp 1769 / 1776 „Javořina“ z Brna přes Kyjov, Veselí nad Moravou a Uherský Brod do Vlárského průsmyku a zpět a nostalgické vlaky Českých drah mezi Břeclaví a Lednicí. Přehled omezení dopravy v Jihomoravském kraji (aktualizace k 01.06.2020) ZDE

Kraj Vysočina – od 29. května 2020 obnovení plného provozu

V koordinaci s krajským úřadem je na Vysočině od 29. května 2020 obnovena regionální doprava v původním rozsahu, a to s jedinou drobnou výjimkou: Jeden pár školních spojů mezi Pelhřimovem a Táborem (Os 18407 / 18412) na žádost Jihočeského kraje nepojede až do konce června (podle běžného jízdního řádu pak tyto spoje nejedou během letních prázdnin).

Detailní přehled omezených vlaků v Kraji Vysočina ZDE

Moravskoslezský kraj – od 4. května 2020 navýšení rozsahu dopravy, návrat k prázdninovým jízdním řádům

Na základě požadavku Moravskoslezského kraje se regionální doprava od 4. května 2020 vrátila k letním prázdninovým jízdním řádům (tj. je zajištěna v rozsahu z první vlny omezení od 19. do 25. března 2020). Od 4. května je rozsah provozu navýšen a oproti běžnému jízdnímu řádu pro rok 2020 nejedou jen vybrané spoje na linkách S1 v úseku Ostrava-Svinov – Havířov, S2 v úseku Bohumín – Návsí, S5 Frýdlant n. O. – Ostravice, S6 Ostrava – Frýdlant n. O. – Valašské Meziříčí, S10 v úseku Opava východ – Krnov, S11 v úseku Dolní Benešov – Opava východ, S15 Krnov – Jindřichov ve Slezsku, S16 Třemešná ve Slezsku – Osoblaha a S21 Dětmarovice – Petrovice u Karviné. V sobotu a neděli se také po celý den ruší provoz linky R61 v úseku Ostrava-Kunčice – Ostrava hl.n.

Přehled omezení dopravy v Moravskoslezském kraji (od 25. 5. 2020) ZDE

Olomoucký kraj – od 1. května 2020 obnovení plného provozu v úsecích Zábřeh na Moravě – Šumperk – Velké Losiny / Sobotín a Dzbel – Moravská Třebová

Na základě požadavku Olomouckého kraje je od pondělí 30. března do odvolání omezen provoz regionálních vlaků na Olomoucku. Nejedou zejména tzv. školní vlaky (ranní a odpolední spoje v pracovní dny), zachovány naopak jsou spoje, které slouží k zajištění přepravy do a ze zaměstnání. Osobní vlaky Jeseník – Mikulovice – Zlaté Hory jsou nahrazené autobusovými spoji v odlišných časech. Náhradní doprava tu je denně zajištěna zastavováním autobusů, které jezdí místo spěšných vlaků Sp 1440 – 1447. Od 1. května je obnoven plný provoz vlaků v úsecích Zábřeh na Moravě – Šumperk – Velké Losiny / Sobotín a vlaky znovu jedou také v úseku Dzbel – Chornice – Moravská Třebová.

Detailní přehled omezených vlaků v Olomouckém kraji (aktualizace k 1. 6 .2020) ZDE

Zlínský kraj – od 25. května 2020 obnovení plného provozu Od 25. května je obnoven provoz regionálních vlaků ČD ve Zlínském kraji v plném rozsahu. V provozu zatím nejsou spěšné vlaky Sp 1769 / 1776 „Javořina“ z Brna přes Kyjov, Veselí nad Moravou a Uherský Brod do Vlárského průsmyku a zpět.

Mezistátní regionální doprava

Vzhledem k omezení dopravy přes hranice České republiky je od půlnoci 13. / 14. března zastavena mezistátní dálková i regionální doprava (s výjimkou vlaků EC v úseku Děčín – Bad Schandau od 25. května) a v přeshraničních úsecích není až do odvolání zajištěna žádná náhradní doprava. V regionální dopravě se to týká následujících úseků:

Regionální spoje do Německa:

Regionální vlaky linky U28 Děčín – Bad Schandau – Sebnitz – Rumburk jedou pouze v úsecích Děčín hl.n. – Dolní Žleb a Dolní Poustevna – Rumburk. Odjezdy ve směru Dolní Poustevna – Rumburk jsou u 7 spojů zhruba o 25 minut později. Cestující ze Šluknovského výběžku mohou pro cesty do vnitrozemí využívat nadále linku U8 přes Českou Kamenici.

Provoz regionálních osobních vlaků v Karlovarském kraji je zajištěn do pohraničních stanic. Vlaky tak jezdí v úsecích Karlovy Vary – Potůčky a Cheb – Aš. Na trati z Chebu do Plesné je místo vlaků zajištěna náhradní autobusová doprava. Spěšné vlaky (v Německu RE) Norimberk – Cheb jsou ukončeny na území Německa a dále do Chebu nejedou.

V Plzeňském kraji je zajištěn provoz regionálních vlaků do pohraniční stanice Železná Ruda-Alžbětín (trať 183 Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín). Na trati 180 Německo – Domažlice – Plzeň jsou osobní vlaky z Německa ukončeny ve stanici Furth im Wald. V úseku Furth im Wald – Česká Kubice – Domažlice jsou mezinárodní osobní spoje odřeknuty bez náhrady.

Regionální spoje do Rakouska:

Regionální osobní vlaky v Jihočeském kraji jedou nejdále pouze do pohraničních přechodových stanic. V úseku České Budějovice – Summerau jsou mezinárodní osobní spoje ukončeny ve stanici Horní Dvořiště, vlaky ve směru České Budějovice / Veselí nad Lužnicí – České Velenice jedou do pohraniční stanice České Velenice. Vlaky ÖBB v Rakousku končí jízdu v pohraničních stanicích Summerau a Gmünd (NÖ) a dále do ČR nepokračují.

Regionální vlaky mezi Jihomoravským krajem a Rakouskem zajišťují svými náležitostmi ÖBB a jsou ukončeny ve stanicích na rakouském území. Žádné vlaky nejezdí ani mezi Znojmem a Šatovem (přechod Znojmo – Retz). Cestující mohou použít autobusovou linku č. 818 IDS JMK.

Regionální spoje na Slovensko:

Regionální osobní vlaky z Jihomoravského kraje na Slovensko na trati č. 343 Hodonín – Vrbovce jezdí pouze do / ze zastávky Javorník nad Veličkou. Vlaky ze slovenské strany jsou ukončeny na slovenském území. Na trati Břeclav – Kúty nejedou žádné osobní vlaky, tedy ani v úseku Břeclav – Lanžhot. Cestující mohou použít autobusovou linku č. 572 IDS JMK.

Regionální vlaky mezi Moravskoslezským krajem a Slovenskem jsou ukončeny v Mostech u Jablunkova.

Regionální spoje do Polska:

Zastavena je také regionální doprava mezi Moravskoslezským krajem a Polskem. Osobní vlaky na Těšínsku končí ve stanici Český Těšín. Na Ostravsku končí jízdu osobní vlaky z Polska ve stanici Chałupki a nejedou do Bohumína.

Spěšné vlaky Lipová Lázně – Jeseník – Głuchołazy – Krnov (trať 292 Šumperk – Krnov) nejedou v úseku Mikulovice – Głuchołazy – Jindřichov ve Slezsku (přes území Polska). V úseku Lipová Lázně – Jeseník – Mikulovice – Jindřichov ve Slezsku a zpět je zajištěna náhradní autobusová doprava. V úseku Jindřichov ve Slezsku – Krnov a zpět jedou tyto spěšné vlaky podle pravidelného jízdního řádu.

V Libereckém kraji je přerušena mezistátní osobní doprava na trati 036 do Szklarske Poręby. Vlaky z Liberce a Tanvaldu končí, resp. zahajují svou jízdu v Harrachově.

Zdroj: České dráhy, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: