Dnes je 28.03.2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Naprostá izolace seniorů a seniorek je nehumánní

Publikováno: 3.12.20
Počet zobrazení: 1095
Zdroj: Život 90
Podpořme vznik bezpečných setkávacích prostor pro starší lidi a jejich blízké, vyzývají organizace.

K nejzávažnějším problémům tzv. lockdownu patří izolace starších lidí vystrašených mediální prezentací a doporučením nevycházet. U mnohých se zhoršilo duševní zdraví i tělesná zdatnost, kondice, schopnost chůze a závažně se narušily mezigenerační vztahy. Organizace ŽIVOT 90 a Gerontologický institut vyzývají ředitele a ředitelky pečujících zařízení, aby situaci řešili ve prospěch svých klientů a klientek, například vytvořením bezpečných setkávacích prostor.

Mnozí zdatní lidé ve věku 60+ zůstali po několik měsíců doma, prakticky nevycházeli, komunikovali jen telefonicky, nákupy dostávali ke dveřím. U mnohých se zhoršilo duševní zdraví i tělesná zdatnost, kondice, schopnost chůze. Závažně se narušily mezigenerační vztahy – bylo odpíráno setkávání vnoučat s prarodiči, aby se vzájemně nenakazili. „V domovech pro seniory zůstali lidé 5 měsíců bez možnosti návštěv, někde nebylo umožněno ani rozloučení s lidmi umírajícími. Plošný zákaz vycházení nemusí být vhodným opatřením především, když zařízení nemá terasu ani zahradu, a klientkám a klientům tak nelze v dostatečné míře zajistit pobyt na čerstvém vzduchu,“ uvádí Jan Lorman, ředitel Gerontologického institutu.

Hodnocení zdraví, jím podmíněné kvality života i přiměřenosti různých opatření vyžadují spektrum kritérií, nikoliv dílčí aspekt. Vlivný koncept zdraví požaduje, aby život zůstával srozumitelný, ovlivnitelný, smysluplný. Právě to však často ochranná opatření klientům a klientkám odnímají. Při tom zůstávají nedořešené otázky lidskoprávní: je poskytovatel oprávněn rozhodnout o úplném zákazu návštěv v zařízení? Za jakých podmínek a na jakém právním základě by k tomu měl být případně oprávněn? Může vedení domova zakázat návštěvy a opouštění zařízení? A na jak dlouhou dobu – na týdny, měsíce, léta.

Výzvu také vydala zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková a apelovala na klienty, klientky, ale i zaměstnance a vedoucí zařízeních, aby sdíleli své zkušenosti: „Obracím se na každého, kdo pobývá v zařízeních sociálních služeb, tedy na seniory, lidi s postižením, ale také na děti v zařízeních, na pacienty a pacientky v psychiatrických nemocnicích či léčebnách dlouhodobě nemocných, na vězněné osoby a další, kteří žijí v institucích a také jejich blízké. Informujte nás prosím o svých zkušenostech, dobré praxi i nedostatcích, se kterými se setkáváte.“

Organizace upozornili na potřebu vzniku bezpečných setkávacích prostor. Zatím ale ze strany ministerstev i mnohých ředitelů a ředitelek pobytových služeb na argumenty o ohrožující psychické izolaci neslyší.

Zdroj: Život 90

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: