Dnes je 28.03.2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pět tipů, jak nevšedně zabalit šperky pod stromeček

Publikováno: 10.12.20
Počet zobrazení: 751
Autor: Petra Ďurčíková
Vánoce se blíží a nastává čas balení dárků, to je pro někoho kreativní zábava, pro jiného nepříjemná součást předvánočních příprav. K velmi častým vánočním dárkům patří šperky, na jejich balení si však troufne málokdo. Šperky tak často končí v unifikovaných dárkových krabičkách, i těm jde ale velmi snadno vdechnout osobitost a originalitu.

Dárky samo balí kolem 70 procent Čechů, dvě procenta nebalí dárky vůbec a ostatní to nechávají na profesionálech. Ti, kteří se rozhodnou dárky zabalit sami, se každoročně rozhodují mezi balicím papírem nebo dárkovými taškami. „Zpravidla záleží na tvaru baleného dárku, například knihy se balí poměrně snadno, neforemné dárky ale lépe vypadají v dárkových taškách a šperkům sluší dárkové krabičky. Spousta lidí chce, aby už obal dárku vypovídal o tom, že jim na obdarovaném záleží. Takovou službu ale většinou koupená krabička neudělá. Letos jsme rozšířili sortiment dárkových krabiček o nové decentní motivy, které se mohou snadno stát základem pro další kreativní tvoření. Kromě krabiček máme nově i malé taštičky ve stejném designu. Dalším vkusným způsobem balení šperků jsou organzové sáčky, které se dají velmi snadno dozdobit,“ popsal Martin Stibor, zakladatel společnosti Korálky.cz, největšího e-shopu v Česku s komponenty k výrobě šperků.

Dárek s rolničkou
Rolnička je jedním ze základních symbolů Vánoc. Využívá se jako ozdoba i dekorace, použít se ale dá i jako součást originálně zabaleného dárku.
Materiál: jutový provázek, krabička na šperk s puntíky, rolnička, ozdobná větvička, nůžky
Postup: Několikrát krabičku omotejte provázkem a při poslední otáčce navlékněte rolničku. Provázek vzadu zavažte na pevný uzlík. Za provázky zastrčte větvičku a je hotovo.

Krabička s andělem strážným
I obal je součástí dárku. Proč ho nevyužít k tomu, abychom darovali něco navíc? Připevněte ke krabičce třeba vlastnoručně vyrobený talisman v podobě anděla strážného.
Materiál: béžová krabička na šperk, mosazný bižuterní drát 0,8 mm, akrylové perly, andělská křídla, štrasová rondelka, štípací kleště
Postup: Uštípněte si drátek a balíček s ním obmotejte, jako byste pracovali se stužkou. Místo mašličky jen vzájemně drátky zakruťte a opět balíček obmotejte. Na jeden z konců navlékněte postupně větší korálek – křidélka – menší korálek – rondelku a drátek přes krabičku přetáhněte. Na spodní straně opět oba konce zakruťte a přebytečný drátek uštípněte.

Balíček s hvězdičkou z pryskyřice
Pokud pracujete s pryskyřicí, mějte vždycky po ruce formičky, do kterých můžete vylít pryskyřici, která vám zbyde. Z ní pak můžete vytvořit originální vánoční ozdobu a umístit ji přímo na dárek
Materiál: zlatá krabička na šperk, zlatý bižuterní drát 0,3 mm, pryskyřice imitující sklo, silikonová forma s vánočním motivem, modrý perleťový pudr do pryskyřice, štípací kleště, tavná pistole
Postup: Pryskyřice potřebuje pro úplné vytvrdnutí 48 hodin. Proto si ozdobu raději přichystejte v předstihu. Balíček můžete obmotat drátkem, provázkem nebo mašlí. Na vybrané místo pak ozdobu přilepte tavnou pistolí a je to.

Nezapomeňte na jméno
Když už je dárek zabalen, zbývá na něj napsat, pro koho je určen. Elegantně zabalenému dárku ale jméno napsané fixem nesluší. Použijte na jmenovku korálky s písmenky.
Materiál: krabička na šperk, stříbrný bižuterní drát 0,3 mm nebo jutový provázek, plastové nebo dřevěné korálky s písmenky, štípací kleště/nůžky
Postup: Na tenký drátek navlékněte jméno obdarovaného z plastových korálků nebo na jutový provázek jméno z dřevěných korálků. Jeden konec drátku/provázku si držte ze zadní strany krabičky a volný konec libovolně obmotávejte, aby se dosáhlo abstraktního vzoru. Pokud jste spokojeni, drátek uštípněte/provázek ustřihněte a oba konce k sobě spojte zakroucením/svázáním.

Cedulka na taštičku
Díky samotvrdnoucí hmotě FIMO Air vytvoříte originální ozdoby nebo cedulky se jménem, které dárku dodají na originalitě. Speciální hmota se konzistencí podobá keramické hlíně, ztvrdne díky tomu, že ji necháte pár dní odpočívat, žádná trouba není potřeba. Hmotu po vytvrdnutí můžete navíc namalovat akrylovými barvami.
Materiál: FIMO Air, párátko, vykrajovátko, váleček

Postup: Kousek hmoty rozválíte na cca 3 mm vysoký plát. Vykrajovátkem z něj vykrojíte požadovaný tvar. Vezmete si párátko a jako první do tvaru uděláte dírku na protažení provázku. Dejte pozor, aby dírka byla opravdu skrz. Poté pomocí párátka do hmoty napíšete jméno obdarovaného, krátký vzkaz nebo věnování. Potom už stačí jen počkat, až hmota ztvrdne. Cedulku poté připevníte provázkem, stužkou nebo drátkem.

Autor: Petra Ďurčíková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: