Dnes je 27.07.2024, Svátek má Věroslav, zítra Viktor

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Ztraceni v komunikaci

Publikováno: 28.01.21
Počet zobrazení: 718
Autor článku: Jan Potůček
Jak spojit náctileté, mileniály a seniory, aby je to bavilo a překlenuli generační rozdíly?

Definice generací se stala v posledních letech populárním tématem, kterému se v médiích po celém světě věnují marketingoví konzultanti i novináři. Jenom při zadání pojmu „generační propast“ do vyhledávání Google vám vyskočí přes 700 milionů odkazů. Některé průzkumy na toto téma se věnují hledání generačních rozdílů, zatímco jiné poukazují na podobné způsoby uvažování u lidí různého věku nebo se zaměřují na geografické a genderové faktory.

Každý z nás má příbuzné, kteří se narodili v různých dekádách a trávíme s nimi tu kratší, tu delší čas. Během lockdownu vyvolaného pandemií Covid-19 jsou osobní rodinná setkání stále větší vzácností, a proto je velmi důležité udržovat pocit kontaktu a sounáležitosti. A protože většina komunikačních kanálů je v dnešní moderní době digitálních, musíme brát v úvahu, jak je vnímají nebo a využívají lidé různého věku. Společnost Kaspersky nabízí několik tipů, jak překlenout tyto mezigenerační rozdíly:

1. Postarejte se o rodiče a prarodiče – potřebují vaši technickou podporu

„Smazala jsem internet!“ volá vám vyděšená babička poté, co odstranila ikonu internetového prohlížeče. Ve skutečnosti se takto na své děti a vnoučata obrací jen čtyři z deseti (41 %) rodičů nebo prarodičů, aby jim na dálku pomohly vyřešit nějaký problém s moderními technologiemi. Čtvrtina (25 %) mileniálů naopak přiznává, že se programově vyhýbá těm členům rodiny, o nichž jsou přesvědčeni, že po nich budou požadovat technickou podporu.

Nejde o žádné překvapení. Lidé z generace „baby boomers“ narození v letech 1945 až 1965 se sami často označují za digitální imigranty, protože vyrůstali s technologiemi, které předcházely mobilním telefonům, takže si museli vystačit s rádiem, televizí a pevnou telefonní linkou. Nedávné průzkumy však prokázaly, že starší generace bez ohledu na tento fakt velmi nadšeně přijímají nové technologie. Jako nováčci ale potřebují pomoc od lidí, kteří se do digitálního světa už narodili, nebo je provází po většinu jejich života. Jak jim tedy můžete pomoci?

• Vybírejte jim gadgety s nejjednoduššími rozhraními. Měly by být chytré, ale jednoduché.

• Zkontrolujte, zda je na zařízení zaplaceno připojení k internetu a zda jsou na něm nainstalovány aplikace, které vaši blízcí potřebují ke kontaktu s vámi a dalšími blízkými či přáteli – například WhatsApp nebo Zoom. Projděte s nimi krátce všechny potřebné úkony zasílání zpráv, uskutečnění videohovorů a prohlížení webových stránek.

• Představte jim funkci hlasového vyhledávání, která usnadní používání chytrých telefonů lidem se špatným zrakem. Jakákoli aplikace s integrovaným aktivním hlasovým virtuálním asistentem jim může zlepšit život.

• Naučte je bezpečně využívat internet a aplikace. Pokuste se jim vysvětlit, jak poznají podezřelé stránky a jak odliší spam a phishing od legitimních e-mailových zpráv.

2. Mileniálové nenávidí rozhovory – mýtus nebo realita?

Generace Y jsou lidé, kteří letos dosáhnou věku mezi 25 a 40 lety. Všeobecně jsou známí jako mileniálové, protože nejstarší z nich se stali dospělými na přelomu tisíciletí. Někdy se však této generaci také říká „generace útlumu“, protože například 75 % mileniálů se vyhýbá telefonickým hovorům, protože jsou podle průzkumu BankMyCell příliš časově náročné. Protože šlo o první generaci, která se „narodila s klávesnicí v ruce“ a rychle přijala nástup sociálních médií, jde také o první generaci, která zažila digitální intoxikaci.

Mnoho mileniálů musí být po většinu dne přístupných dalším lidem, protože aktuálně je tato generace považována za nejsilnější segment mezi pracujícími a 61 % z nich pracuje na plný nebo částečný úvazek z domova. To je také důvod, proč se může zdát, že jsou někteří mileniálové zarputilejší, pokud jde o ochranu osobního prostoru – časté telefonáty se jim můžou zdát nepříjemné a invazivní, protože vyžadují okamžitou reakci. Naštěstí existuje několik možností, jak můžou rodinní příslušníci pomoci mileniálům vybudovat jejich „digitální komfortní zónu“.

• Vytvořte si doma coworkingový prostor – klidné místo, kde se může mileniál soustředit na práci a mít jistotu, že nebude ničím a nikým rušen.

• Prodiskutujte spolu časový plán s jasně stanovenou pracovní dobou, ale také časem vyhrazeným na rodinné záležitosti. Někdy stačí, aby se blízcí příbuzní dohodli a ujasnili si, kdy budou dosažitelní přes mobilní telefon, a kdy ne.

• Respektujte, pokud preferují zasílání textových zpráv před telefonováním, pokud se po nich vyžaduje okamžitá reakce.

• Pokud jste jedním z mileniálů ve vaší domácnosti, což znamená, že jste technicky zdatní, zvažte možnost stát se tím, kdo se postará o zabezpečení chytrých zařízení, která využívá celá vaše rodina. Můžete nastavit bezpečnostní řešení, jako je Kaspersky Security Cloud Family, které lze využívat až na 20 zařízeních, takže i v opravdu velké rodině budou ochráněni úplně všichni.

3. Zapojte se do agendy Generace Z – ocení to

Další demografickou skupinou je Generace Z, což jsou lidé, kteří nikdy nepoznali svět bez internetu. Podle průzkumu Snapchatu stráví každý příslušník Generace Z v průměru 4 hodiny a 15 minut denně na mobilních zařízeních, přičemž 64 % jich je připojeno neustále. Může jít o teenagera ve vaší rodině, který rád používá různé filtry pro obrázky na Instagramu nebo využívá různé videoplatformy kvůli sledování obsahu.

Zajímavé je, že zatímco předchozí generace v jejich věku vykazovaly větší samostatnost, tito mladí lidé chtějí být více ve spojení se svými rodinami a prezentovat to online. Tento trend se stal obzvlášť významným během vládních opatření proti šíření Covid-19, kdy se rodiny musely uchýlit do karantény a děti začaly učit své rodiče vytvářet obsah na sociální sítě. Známé tváře z Generace Z začaly zapojovat do vtipných příspěvků své rodiče a sourozence, z nichž se staly další postavy jejich kanálů na sociálních sítích, a tento obsah se stal virálním. Například Alexa Rivera, devatenáctiletá YouTuberka, dosáhla 9,5 milionu zhlédnutí u videa, kde její matka reaguje na TikTok. Nabízíme vám několik tipů, jak utužit vztah s vaším dítětem prostřednictvím aplikací vhodných pro rodinu.

• Když se účastníte populárních výzev na sociálních sítích, opatrně mluvte o digitálním soukromí. Vysvětlete své pocity z veřejného vystupování i důležitost toho, že některé rodinné záležitosti mají zůstat ostatním skryty. Podporujte kreativitu a sebevyjadřování příslušníků Generace Z a snažte se docílit toho, aby vaše děti dokázaly oddělovat skutečný a virtuální svět.

• Vytvořte si se svými dětmi vlastní obsah a udělejte si legraci ze známých situací, které se odehrávají mezi rodiči a dětmi – bude to stejně vtipné jak pro vás, tak pro internetovou komunitu, a ještě vám to může přinést slávu v podobě masivního sdílení.

• Pokud se obáváte o bezpečí svého dítěte na internetu, využijte různých funkcí, které je ochrání před online hrozbami. Například TikTok nedávno aktualizoval svoji funkci rodičovské kontroly.

4. Veďte nejmladší děti k digitální bezpečnosti

Nejmladší generací, která se narodila mezi začátkem roku 2010 a polovinou roku 2020, je Generace Aplha. Začíná ve stejné době, kdy světlo světa spatřil první iPad a odstartoval Instagram. A i když je těžké předvídat, jak se dnešní školáci budou chovat v době svého dospívání, už nyní je jasné, že vzhledem k tomu, že jsou od útlého věku masivně vystaveni různým digitálním platformám, budou je formovat zejména technologie.

Přes 70 % rodičů dětí mladších 12 let uvádí, že jsou alespoň trochu znepokojeni představou jejich potomka, jak tráví příliš mnoho času u displeje mobilu nebo tabletu. Proto je nutné, abychom stejně tak, jak dětem vysvětlujeme bezpečné přecházení ulice, dokázali předat i doporučení, jak používat digitální zařízení a online aktivity s mírou.

• Promluvte si s nimi a zjistěte, jak vnímají různé životní události. Dokonce i vzájemným sdílením některých každodenních rutinních záležitostí můžete mezi sebou vytvořit silné pouto. A pokud by dítě čelilo nějakým nepříjemným situacím, například kyberšikaně, je pak pravděpodobnější, že se vám s těmito problémy svěří, protože bude vědět, že jste mu neustále nablízku.

• Účastněte se společně nedigitálních volnočasových a outdoorových aktivit. Je opravdu důležité zapojit se bez ohledu na to, o jakou aktivitu jde: pěší turistiku, fotbal nebo jógu. Vezměte zkrátka děti sebou.

• Věnujte pozornost jejich zájmům. Takovým malým pomocníkem vám přitom může být rodičovská aplikace Kaspersky Safe Kids, která analyzuje internetový obsah, který vaše děti vyhledávají a reguluje čas strávený u mobilu nebo tabletu, aniž by zasahovala do jejich osobního prostoru.

S těmito všemi nápady se generační propast nezdá být zase až tak velká. Všichni máme spoustu různých zážitků, o které se můžeme vzájemně podělit prostřednictvím digitálních prostředků – posílat si staré rodinné recepty, fotografie ze školních soutěží, velké nákupy nebo jen kompilace domácích mazlíčků. A pokud budou mít představitelé každé generace ve vaší rodině alespoň obecnější povědomí o bezpečné digitální komunikaci, vaše rodinné pouto bude silné bez ohledu na věkový rozdíl nebo fyzickou vzdálenost.

Autor: Jan Potůček, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: