Dnes je 18.05.2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Samotu během koronaviru rozptylují Přátelské hovory ŽIVOTa 90

Publikováno: 4.02.21
Počet zobrazení: 1290
Zdroj: Život 90
Organizaci nejvíce chybí dobrovolníci v seniorském věku.

Starším lidem v dnešní době chybí komunikace. Mnohdy jsou celé dny zavřeni doma a nemají si s kým popovídat. Řada dobrovolníků a dobrovolnic je právě z toho důvodu s nimi v kontaktu telefonicky i písemně v rámci projektu Přátelské hovory a dopisování. Organizace ŽIVOT 90 shání pro osamělé seniory a seniorky dobrovolníky z řad jejich vrstevníků, v současnosti jsou mezi nimi lidé spíše mladšího věku.

Vyprávění o životě, vnímání současné situace, lítost a další témata se objevují během Přátelských hovorů. Všechna si už vyslechla i jedna z dobrovolnic ŽIVOTa 90 Dobroslava Sehnalová. „On-line jsem absolvovala školení a telefonovala si se staršími lidmi během kJoronakrize. Doteď si volám s jednou paní jednou týdně nebo i častěji. Posílala jsem jí i vánoční dárek,“ říká. Všechny, se kterými si telefonovala, byly ženy z domovů pro seniory nebo obdobných institucí, kde je k hovorům přemluvily zdravotní sestry. „Složitější byly hovory s paní, která celoživotně trpí duševní poruchou. Je to ale hodný člověk, který se hrou osudu dostal do situace, kdy žije sám. Nikdo se o něj nestará, žije v domově pro seniory. Téměř nevidí, takže nemůže čerpat informace z televize, ale jen z rádia. Je skvělé, že si můžeme popovídat. Je to strašně fajn paní, vážím si jí, a jsem moc ráda, že to mohu zažívat,“ vypráví paní Sehnalová.

Dobrovolnice si povídá s lidmi různých povah. Někteří jsou veselejší, někteří méně, jedna klientka má ráda i černý humor. „Vždycky se snažím přizpůsobit konkrétní osobě a dané chvíli. Někdy jsou volající čilejší, někdy tolik ne. Všichni máme horší a lepší dny, a u nich to je vidět opravdu hodně,“ vysvětluje Sehnalová. Převažují dotazy typu: která země je na tom nejhůř? Jak si myslíte, že to bude dál? „Říkala jsem jí, že teď musíme být ohleduplní k ostatním a chovat se správně. Že se nám to jednou vrátí,“ dodává dobrovolnice.
Paní Sehnalová je bývalá bankéřka a je jí 51 let. Podle koordinátorky dobrovolníků Tran Hong Van bude organizace vděčná za dobrovolníky a dobrovolnice v seniorském věku. „Potřebujeme sehnat dobrovolníky seniory, kteří by si chtěli volat se svým vrstevníkem, o to je největší zájem. My máme dobrovolníky spíše mladší, 23 – 45 let,“ říká koordinátorka.
Zájemci, kteří by se chtěli zapojit do Přátelských hovorů, ale i do dalších aktivit se můžou přihlásit na stránkách organizace ŽIVOT 90. Zájemci, kteří chtějí propojit s dobrovolníkem a popovídat se, můžou volat na číslo +420 778 473 772.

Zdroj: Život 90; foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: