Dnes je 27.07.2024, Svátek má Věroslav, zítra Viktor

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Skepse vede k nihilismu

Publikováno: 20.02.21
Počet zobrazení: 1154
Autorka článku: Irena Novotná
Zavalováni různými zprávami a informacemi o vývoji pandemie COVID ztrácíme přehled o tom co je dobře a co špatně a tím i vnitřní harmonii, rozkládající duševní klid.

Nedivme se, že skeptici, kteří vyslovují své názory k situaci, která výrazně omezuje současné generace v jejich obvyklém způsobu života, v němž narážejí zvyky na zákony a příkazy vyvolávají různé nálady, kterými se lidé už netají a projevují je v rozhovorech na sociálních sítích, čili vyměňují si názory o vedení státu, o úrovni státních orgánů i o svých obavách o udržení svého zaměstnání a tím i pravidelného příjmu pro své domácnosti, do níž zahrnujeme i členy těchto domácností. Když se COVID objevil v celé své nebezpečnosti, ohrožující zdraví lidí a s ním i skutečnost, že zdravotnictví nebylo připraveno na možnost vzniku pandemie, bylo jasné, že lidé budou muset výrazně změnit způsob života a podvolit se omezujícím příkazům ve svém běžném životě. Rozpadají se živnosti, malé firmy, mezilidské vztahy, pracovní vztahy i rodinné vztahy a nad tím vším se vznáší šedý stín obav o blízké lidi, které tato nemoc nejvíce ohrožuje.

Názory na současnou situaci v zemi živí i různé články, které se objevují na Internetu, z nichž některé posilují tyto obavy a ubírají lidem naději na možnost se vrátit do normálního života a zasévají tu hněv, tu apatii i veřejnou agresi projevující se tomu vzepřít ze všech zbývajících sil a podstoupit rizika z toho vyplývající. Říká se, že hlas lidu je hlas Boží. Neméně znepokojivý je fakt, že je postihována i kulturní oblast a s ní nejen umělci, ale také ti, kteří s nimi spolupracují a ti své názory též projevují na protestních shromážděních, kterých se účastní policie a její příslušníci jsou často na tom podobně jako protestující; také jim hrozí nákaza, ztráta přijmu a možnost, že po prodělané nemoci, která zanechává podle některých názorů, následky se nebudou moci vrátit zpět ke své práci a živit své rodiny a udržet předpokládaný životní standard. Totéž i zdravotníci a všichni v první linii.

Lidé právem očekávají od státu všestrannou podporu, protože vazba mezi státem a občany pochází ze zákonů a zákony z ústavního pořádku. Stát zase právem čeká od občanů, že se budou řídit zákony a nařízeními, které mají váhu zákona a tudíž jsou vymahatelné státní mocí. A naopak, když se stát slibem zaváže občanům, že nahradí finančními příspěvky ztráty, které občané utržili. Jejich obava je na místě: pokud ztratí práci a tím i svou pravidelnou mzdu, ze které hradili povinné poplatky na bydlení, splátky na hypotéky, dětem školky a kroužky, oblečení, vybavení do školy a podporovali své rodiče, pak mají silný pocit zmaru ze svého dosavadního úsilí vyhovět všem nárokům, které na ně kladl jejich běžný život a s kterými počítali při vstupu do svého zaměstnání nebo podnikání a splácení úvěrů, které si na počátku podnikatelské zařídili.

Dnes už je pozdě na optimistické výroky, že nákaza se vytratí za pár měsíců a všechno bude tak, jak bylo před ní. Lidé jsou skeptičtí a od naděje předchozích skeptiků, že dosáhnout duševního klidu, což byla základní idea skepse, která vedla k názoru na nesoulad mezi prožívanými jevy a znepokojením nucenými věcmi. Tentokrát však cílem současné skepse není najít duševní klid, ale zachránit ze svého předkovidového života co se dá, zachránit živobytí a narušené vztahy a malé děti, které byly izolovány od školní docházky i budoucí maturanty, které nezachrání od temnot ani příslib jedné politické strany, že maturity budou zrušeny. Nihilismu se zabrání tím, že občané uvěří vládě a vláda naopak občanům. Bez této vzájemné důvěry nemůže stát fungovat. Uvěříme-li všichni, že COVID zmizí a všechno bude jako dřív, to je dobře, ale je třeba si uvědomit na obou stranách, že následky, které COVID vyvolal se budou dlouho potom hojit a to bude doba úklidu a dlouhotrvající rekonvalescence naší země. Po podzimních volbách přijdou do čela státu noví lidé a jejich práci jim nebude rozhodně nikdo závidět. Pokud budou mít voliči šťastnou ruku, mohou počítat s občanskou podporou. Všichni jsme se poučili.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

25.02.2021 19:05  Jaroslav

Vážená paní Novotná, jako přednáška je to fajn, ale v konfrontaci s realitou ani pandemii se nedá zakrýt dlouhodobá neschopnost vlád za posledních 30 let. Pandemie nemůže za vyprodání továren, prodání bank. ani za právě dnes oznámený další "dostiženie" totální krach chovu prasat. Stejně tak není vina pandemie, že mladí lidé, kteří by chtěli a měli založit rodinu siu musí vzít celoživotní hypotéku (5 mil Kč )na garzonku. Nemyslím, že přidělování bytů mladým rodinám v panelácích, potravinová soběstačnost a přehršle tzováren od knoflíků, po jadernou elektrárnu byo jen díky tomu, že nebyl korona vir. ar

Zanechte komentář: