Dnes je 27.07.2024, Svátek má Věroslav, zítra Viktor

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Českem pro život

Publikováno: 22.04.21
Počet zobrazení: 1150
Autor: Anna Ročková
16.4. nastartvala běžecká výzva Českem pro ŽIVOT, která bude pokračovat celé léto až do listopadu. Běžecké trasy v celkové délce 1 000 kilometrů vedoucí od Třince do Aše jsou rozplánované do 10 etap a cílem výzvy je podpořit organizaci ŽIVOT 90, a tedy pomoci zajistit bezpečný a důstojný život seniorům a seniorkám. Na první etapu dlouhou 88,5 kilometrů se autor výzvy, Marek Mencl, vydává dnes o půlnoci. Přidat se k němu mohou i další nadšenci s chutí pomáhat.

Skrze výzvu chce Marek Mencl vybrat celkem 100 000 korun, což je částka, která dokáže zajistit až 145 krizových výjezdů služby Tísňové péče k seniorům a seniorkám, kteří to zrovna potřebují. Právě probíhající pandemie odsoudila velkou část starších lidí k izolace, řada z nich se přitom nestýká ani se svou rodinou a blízkými.

Starší lidé, kteří žijí sami nebo kontakt se svou rodinou omezili na minimum, se potýkají s nejistotou a strachem. Pokud se zraní nebo upadnou, nemají blízko nikoho, kdo by jim pomohl. Pro takové případy slouží speciální náramek s tlačítkem, díky němuž si senioři a seniorky přivolají pomoc. „V podstatě služba svým klientům poskytuje nepřetržitou distanční komunikaci a pomoc v případě náhlého zhoršení zdravotního stavu nebo při jiné krizové situaci,“ přibližuje službu Tísňové péče Libor Marek, manažer fundraisingu a komunikace z organizace ŽIVOT 90.

Kromě tlačítka, které seniora či seniorku spojí s dispečinkem, je součástí zařízení i čidlo „nepohybu“, jež reaguje na příliš dlouho trvající klid v bytě. Zařízení tedy dokáže zprostředkovat pomoc i v případě, že člověk ztratí vědomí. „Potřeba služby Tísňové péče se ukazuje na tom, že 90 % krizových výjezdů znamená záchranu života seniora či seniorky,“ uvádí Libor Marek.

Cílovou částku 100 000 korun na podporu starších lidí a jejich bezpečného života chce autor výzvy vybrat od široké veřejnosti. Na portálu Darujme.cz může přispět kdokoliv jakoukoliv částkou. Právě dárcovské výzvy se v poslední době staly účinným nástrojem, jak například u příležitosti vlastních narozenin oslovit své blízké a zároveň pomoci lidem, kteří to potřebují. V roce 2020 se skrze dárcovské výzvy na portálu Darujme.cz vybralo 8,4 milionů korun, což je o 2 miliony korun více než v roce 2019. Podobně rostl i samotný počet dárcovských výzev a množství transakcí.

Průběh Markovy cesty může kdokoli sledovat díky jeho blogu, kde bude sdílet zážitky, setkání a také trasu, kterou v následující etapě zdolá. V té, jež startuje dnes o půlnoci, poběží Marek Mencl z Králíků do Liberce, v létě přeběhne Jeseníky a Beskydy a na podzim si naplánoval trasy na západě republiky. Každý se k němu může v jakékoliv části připojit.

Autor: Anna Ročková; foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: