Dnes je 27.07.2024, Svátek má Věroslav, zítra Viktor

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Informační linka Život 90

Publikováno: 8.04.21
Počet zobrazení: 1109
Autor: Anna Ročková
Českou republiku stále sužuje pandemie koronaviru, která ochromila téměř veškerý běžný život většiny společnosti. Jednou z nejohroženějších skupin jsou starší lidé, kteří nejen, že musí dbát na řádnou ochranu před nemocí, ale také se musí vypořádat s často poměrně radikálními změnami v životním stylu v důsledku nařízené izolace.

S návratem k běžnému chodu života má pomoci očkování, které bylo v České republice spuštěno na konci prosince 2020 a v současné době probíhá očkování lidí starších 70 let. Organizace ŽIVOT 90 u této příležitosti provozuje informační a registrační linku, na níž školení operátoři pomohou s registrací, rezervací termínu nebo zodpoví dotazy týkající se očkování. Dovolat se na linku je možné na telefonním čísle 800 160 166 a na to, co vše práce na lince obnáší, jsme se ptali koordinátorky Hong Van Tran.

Informační a registrační linka byla spuštěna ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy. Kolik seniorů a seniorek zatím využilo této služby?
Čísla vázaná k polovině března ukazují, že služeb informační a registrační linky zatím využilo přes 8 000 seniorů a seniorek, operátoři pomohli s registrací 3 000. Volajícím se snažíme kromě samotné registrace pomoci s nejrůznějšími problémy a dotazy, které se k očkování vážou. Vzhledem k tomu, že souběžně funguje i naše stálá služba, Senior telefon, tak část těch obecnějších dotazů ohledně očkování odbavujeme i zde.

Na jaké dotazy se senioři a seniorky nejčastěji ptají?
Na informační a registrační lince pomáháme s přihlášením se k očkování, průběhem registrace, s volajícími řešíme i změny termínů nebo problémy s PINem 2. Souběžně s touto linkou je v provozu i naše linka Senior telefon, na které pomáháme s širokým spektrem problémů a dotazů. Volající chtějí například sdílet, jak dopadlo jejich očkování, ale ptají se i na praktické informace, které se k tomu vážou.

Volají lidé i proto, že potřebují pomoci s rozhodnutím, zda očkování podstoupit, či nikoliv?
Takové telefonáty jsou v menšině a chodí na linku Senior telefon, ale ano, někteří senioři a seniorky se zajímají o objektivní názor. Nejsou si třeba jistí informacemi z médií, které jsou v některých případech opačné než ty z jejich okolí, a tak se snaží vytvořit si vlastní názor.

Co doporučujete volajícím, kteří již nemoc Covid-19 prodělali?
I lidé, kteří již koronavirus měli, se mohou nechat očkovat. Studie uvádí, že vakcinaci je možné podstoupit ihned po odeznění příznaků, odborníci doporučují počkat alespoň tři měsíce po prodělání nemoci. V tomto časovém horizontu mají totiž pacienti dostatek protilátek. Ti senioři a seniorky, kteří měli bezpříznakový průběh nemoci, si mohou nechat zkontrolovat množství protilátek krevním testem před očkováním.

Jaké další dotazy na vás volající směřují?
Vzhledem k tomu, že registrace k očkování je provázaná s využíváním technologií, především počítače, velká část dotazů je směřována tímto směrem. Starší populace totiž část nemá takové znalosti z této oblasti, a tak potřebují poradit. Volající například tápají, zda pro registraci musí mít e-mailovou adresu či zda jim stačí telefon, na který jim následně přijde PIN2. Snažíme se jim vysvětlit, že e-mail pro úspěšnou registraci nepotřebují, potvrzení se jim totiž objeví po úspěšném vyplnění formuláře. PIN2 pak přijde formou SMS zprávy ve chvíli, kdy se uvolní místo v očkovacím centru.

Musíte na lince vyvracet i některé mýty, které očkování provází?
Lidé se často ptají na věkovou hranici a pořadí, které je tím určeno. Snažíme se vysvětlit, že priorita je určena věkem, nikoliv časem, kdy se kdo zaregistruje. Jako první na řadu by tedy měli přijít ti nejstarší zaregistrovaní zájemci, následovat by měly mladší a mladší věkové skupiny. Vliv na pořadí nemají ani chronická onemocnění.

Jak je to s očkováním od praktických lékařů?
Tato možnost je v současné době aktuální, nicméně je nutné se domluvit přímo s konkrétním obvodním lékařem, u kterého je člověk vedený. Registrace přes formulář je totiž pouze do očkovacích center.

Autor: Anna Ročková; foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: