Dnes je 18.04.2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Víte, co kupujete? Slovníček pojmů k tiskárnám

Publikováno: 25.08.22
Počet zobrazení: 2302
Autor: Ondřej Hink
Některá slova týkající se tisku mohou být matoucí. Co je vlastně ten toner nebo kompatibilní náplň? Od teď už budete vědět. V tomto článku vám vysvětlíme nejčastější pojmy, se kterými se při tisknutí můžete setkat.

Cartridge
Cartridge je tisková náplň s inkoustem je součástí inkoustové tiskárny. Když inkoust v kazetě dojde, lze jej vyměnit nebo doplnit plnící sadou.

Plnící sada
Plnící sada je zařízení v inkoustové tiskárně. Je to sada inkoustů, kterým se naplňují prázdné inkoustové kazety neboli cartridge, abyste nemuseli kupovat zcela nové kazety. Vždy je ale potřeba, abyste vybrali plnící sadu podle konkrétního typu a značky vaší tiskárny.

Toner
Toner je jinými slovy kazeta, neboli tonerová kazeta. Používá se jako náplň v laserových nebo LED tiskárnách. Obsahem toneru je jemný prášek, který se pak při tisku přenáší na papír. Dle původu se pak dělí na originální a neoriginální, jinými slovy kompatibilní náplně. Jaký je rozdíl mezi kompatibilní a originální kazetou?

Kompatibilní náplně (kompatibilní tonery)
Kompatibilní náplně jsou takové náplně, které nejsou originální. To znamená, že zatímco originální náplň vyrobil stejný výrobce, co vyrobil i vaši tiskárnu, kompatibilní náplň vyrobila jiná firma. Jejich kvalita je však spolehlivá a srovnatelná s originálními kazetami.

Optické válce
Tento pojem jste mohli slyšet také pod názvy tiskový válec nebo fotoválec. Jedná se o zařízení v laserových tiskárnách, které přenáší toner na papír. Má poměrně dlouhou životnost a pokud je potřeba vyměnit, vaše tiskárna by měla umět na to upozornit.

Inkoustová vs. laserová a multifunkční tiskárna
Inkoustová tiskárna je v domácnostech velmi oblíbená. Pořídíte ji za nízkou cenu a můžete na ní tisknout víceméně cokoliv. V porovnání s laserovou tiskárnou je levnější, nicméně dražší na provoz. Laserová tiskárna tiskne metodou přenosu barevného prášku na papír. Tyto tiskárny jsou oproti inkoustovým levnější na provoz, rychlejší a také menší. Multifunkční tiskárna znamená, že kromě tisku zvládne zařízení více úloh jako například skenování a kopírování.

DPI
Tuto zkratka z anglického originálu dots per inch můžeme jednoduše přeložit jako rozlišení tiskárny. Označuje hustotu tiskových bodů neboli pixelů o šířce jednoho palce v jednom řádku. Tyto body mají na starost, jak moc bude výtisk detailní a kvalitní. Platí, že čím víc bodů na palec, tím detailnější výsledek.

Fotopapír
Fotografický papír je druh papíru speciálně určený pro tisk fotek. Můžete si tak tisknout fotky z pohodlí domova. Fotopapír obsahuje speciální vrstvu emulze, díky které jsou fotografie kvalitnější než při tisku na běžný papír. Existují dva druhy fotopapíru, jeden pro inkoustový tisk a druhý pro termosublimační tisk na termosublimační tiskárně. To jsou tiskárny vhodné především k tisku štítků nebo etiket, tudíž se hodí do kanceláří ve firmách v oblasti obchodu.

Objem tisku
Objem tisku znamená, jakou má tiskárna kapacitu na tisk. Výrobce vaší tiskárny uvede doporučený počet listů, které můžete vytisknout, aniž byste nástroj poškodili. Jedná se o jeden z nejdůležitějších parametrů, podle kterých byste se měli při výběru tiskárny rozhodovat. Důležité je vědět, že udávaný počet stran je uváděn při pokrytí 5 % listu papíru A4. Při překročení maximálního objemu a poškození tiskárny hrozí, že s reklamací nebudete mít o u prodejce šanci.

Autor: Ondřej Hink Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: