Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak být v důchodu šťastný a spokojený – 12

Publikováno: 22.03.10
Počet zobrazení: 2554
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
JSOU SENIOŘI V ČESKU ŠŤASTNÍ? V únoru 2009 převzal Třetí věk od Lidových novin zajímavý článek s názvem Senioři v Česku patří mezi nejšťastnější Evropany. V úvodu bylo uvedeno:

 „Kde v Evropě žije nejvíce smutných lidí nad padesát let? Překvapivě v prosluněné Itálii. A naopak: nejšťastnější jsou senioři v deštivém Dánsku. Jak ukazují výsledky evropského výzkumného projektu SHARE, mají Češi mnohem blíže k Dánům. Téměř osmdesát procent českých seniorů se totiž v posledním týdnu cítilo šťastnými a jen zhruba dvacet procent zažívalo smutek. Pokud jde o celkovou spokojenost se životem, hlásí čeští senioři sedm bodů z deseti možných.“

Docela mě udivilo, že článek s takto pozitivním obsahem vůbec vyšel v českých novinách. Když jsem si však prohlédl komentáře k uvedenému textu na našem serveru, bezděky jsem se podíval, zda jsem omylem nepřepnul na politické nebo bulvární stránky. Hned první reakce byla jak převzatá z hospody 4. cenové skupiny:

  • „Naši senioři nejšťastnější v Evropě? Který vůl tento článek napsal. Ne, to už opravdu vše stojí za h…o!.“ A následovalo:
  • „Máme nejhloupější lidi ve vládě za posledních 50 let. … a poplatky v lékárnách a u lékaře jsou důkazem, že vláda má zájem, aby co nejdříve staří lidé poumírali.“
  • „…a taky máme nejvíc naštvané důchodce.“

Pak se do diskuse vmísil jeden „nedůchodce „ a pravil:

  • „Důchodci stale nadávají a při tom jim stát stále nějak pomáhá. Já nedostal přidáno již 5 let. Už abych byl v důchodu“.

Následovala odpověď důchodce:

  • „Bože můj, jaký Vy jste naivka, a takových lidí je v republice celá řada. Možná Vám k životu bude stačit denně hrnek čaje s chlebem, rohlíky jsou již drahé!“

A tak to pokračovalo. Když zmíněná diskuse překročila únosnou míru zakročila paní šéfredaktorka a slovy „Tak chlapci, to už snad stačilo, ne?“ situaci uklidnila. Na závěr se ozval střízlivější hlas. Z jeho vystoupení vyjímám:

„Omlouvám se za tvrdá slova, jsem taky senior, ale s manželkou vyžijeme slušně a znám více takových párů. Senior sám, nemá-li majetek či slušný důchod, to má těžší a snad i těžké … Na druhé straně je pořád dost důchodců, kteří prokrmují své potomky.“

Diskusí jsem byl z počátku zaskočen, než jsem si uvědomil, že článek přečetlo přes 1000 lidí a diskutujících je jen 17 tj. necelá 2 %. Jsou to však ti, které je všude nejvíce slyšet. Pokud někoho zajímá celý průběh diskuse může si to připomenout na našem portálu na adrese: http://www.tretivek.cz/?p=1931 .Jde o pěkný příklad rozdílného hodnocení situace důchodců.

Jaká je však správná odpověď na otázku uvedenou v úvodu? Položil jsem ji jako autor čtenářům. V seriálu 12-ti článků jsem se snažil odpovědět na dílčí problémy, které ke štěstí a spokojenosti mohou vést. Přičinit se již musíme každý sám. Já jsem přesvědčen, že šťastných a spokojených důchodců je ve skutečnosti více než se uvádí v různých průzkumech.

Tím končí seriál článků „Jak být v důchodu šťastný a spokojený“. Ke spokojenosti ve stáří mohou vést i činnosti, které způsobují, že se člověk cítí v duchu mladý. Popsal jsem je v loňské seriálu „Jak člověk zůstane v duchu stále mladý“. Můžete si je připomenout na adrese http://www.tretivek.cz/?s=vohradnik

Děkuji redakci portálu Třetí věk, že mi umožnili zde svoje myšlenky prezentovat a zejména děkuji návštěvníkům, kteří mé články četli nebo alespoň otevřeli. Děkuji také za povzbudivé komentáře.

Za týden začnou vycházet články na téma: Počítač v rodině starších seniorů.

Autor: Zdeněk Vohradník, Ilustrace: obrázek Naděje: Iveta Jandová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: