Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři v Česku patří mezi nejšťastnější Evropany

Publikováno: 25.02.09
Počet zobrazení: 3636


      Zdroj: Lidové noviny 21.2.2009
Kde v Evropě žije nejvíce smutných lidí nad padesát let? Překvapivě v prosluněné Itálii. A naopak: nejšťastnější jsou senioři v deštivém Dánsku.Jak ukazují výsledky evropského výzkumného projektu SHARE, mají Češi mnohem blíže k Dánům. Téměř osmdesát procent českých seniorů se totiž v posledním týdnu cítilo šťastnými a jen zhruba dvacet procent zažívalo smutek. Pokud jde o celkovou spokojenost se životem, hlásí čeští senioři sedm bodů z deseti možných.


Stárnutí populace se podle odborníků stane možná nejvýznamnější sociální změnou v 21. století. Proto odstartoval projekt SHARE, který dlouhodobě sleduje zdraví, zvyklosti, pocity a sociální vazby lidí starších padesáti let v řadě evropských zemí. Nyní zveřejněné výsledky zahrnují i česká data.

Více si můžete přečíst ZDE.

Zdroj: Lidové noviny

Vaše komentáře

Celkem 19 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

22.03.2010 05:02  Jak být v důchodu šťastný a spokojený – 12 « Třetí věk - stránky pro důchodce a seniory ()

[...] někoho zajímá celý průběh diskuse může si to připomenout na našem portálu na adrese: http://www.tretivek.cz/?p=1931 .Jde o pěkný příklad rozdílného hodnocení situace [...]
http://www.tretivek.cz/?p=4081

15.01.2010 13:38  Vašek

Mě nejvíc udivuje senát,vláda a jiné instituce,kolik tam je zasloužilých důchodců,vesele se flákajících a pobírajících vysoký plat.

28.02.2009 18:12  kučera

Omlouvám se za tvrdá slova, jsem taky senior, ale s manželkou vyžijeme slušně a znám více takových párů. Senior sám, nemá-li majetek či slušný důchod, to má těžší a snad i těžké, protože nemoc a být na ni sám, to je chucpe. Ale ani za reálného socialismu to nebylo dobré, naopak! Na druhé straně je pořád dost důchodců, kteří prokrmují své potomky.

28.02.2009 18:06  kučera

Musím připomenout, že Rakousko má o 62% vyšší HDP, tedy více si díky hospodářské výkonnosti může dovolit rozdělovat důchodcům. V naší zemi hodně peněz ze státního rozpočtu unikne kvůli korupci (příliš mnoho kšeftíků pro kamarády,Kubiceho zpráva zřejmě byla pravdivá!). Ale jinak - neskuhrejte! Otrávíte si poslední roky života.

28.02.2009 13:26  Novák Jaroslav (n.j@seznam.cz)

Pane Babka naprosto s Vámi souhlasím. Vysoké důchody v Rakousku či dokonce v Německu a dalších západních zemích, jsou dány vysokou úrovní péče vlád o staré občany. Tyto státy mají zájem, aby senioři žili za dobrých finančních podmínek a měli tak prostředky pro své potřeby. Kdežto tzv. "politici" v této mafiánské republice v první řadě zabezpečují svoje platy a svoje materiální statky. Podívejte se na platy členů vlády, poslanců a senátorů, krajských hejtmanů, primátorů a starostů obcí. Na to peníze stát má, ale na slušné důchody a zabepečení svých seniorů - nejsou finance k dispozici. Já nemám jiných slov, je to svinstvo tohoto režimu !!
http://ivotnrove

28.02.2009 08:52  babka

Za všech dob jsme nějak žili. Změn jsme zažili strašně moc. Adaptovat jsme se museli každou chvíli na cokoliv. Ale nejhůře jsou na tom lidé tak mezi 70 lety a výše, zvláště když mají mnoho potíží a nemocí. Připadá mi, že už nikoho nezaJímají. I příspěvky v časopisech se zabývají tak lidí kolem šedesátky, jako kdyby staří už nebyli. Je to špatná doba. A pan Hauser zbytečně závidí. Když jsou dva, tak to jde dobře, jen když žije jeden bez manžela či manželky, to je na jeden důchod velice špatné. Pořád mi vrtá hlavou, proč na západě dostávají po manželích důchody celé a u nás jen zlomek? Vydání na domácnost je pro jednoho o hodně dražší. Zvláště když potřebujete něco opravit, tak pro důchodce jsou ceny dardou.

27.02.2009 16:17  webmaster (administrator@tretivek.cz)

Tak "chlapci", to už snad stačilo, ne? Aby se to nevymklo z mezí, které ještě netřeba mazat. Oba Vás chápeme, pravda je zřejmě - jako obvykle - někde uprostřed. Jsme rádi, že diskutujete, ale i diskuse má své hranice.
http://

27.02.2009 15:31  Novák Jaroslav (n.j@seznam.cz)

Hausere - takové lidi, jako jste Vy v žádném případě netituluji "Pane". Vy jste jeden z těch, kterým důchodci pijí morek z kostí proto, že dostávají ubohý důchod za celoživotní dřinu. Srovnejte, pokud jste toho schopen, výši důchodů v Rakousku, o Německu již nemluvím. To jsou rovněž vydřiduchové? Opravdu jste ubohý český debil.
http://IDIOT

27.02.2009 13:28  Jiří Hauser

Pane Novak,všiměte si oslovení na které vy zapomínáte. Netahejte mě do společnosti ODS. Myslel jsem že na internetu se vedou diskuse na úrovni. A ta vám schází. 4 cenová ji mě cizí.

27.02.2009 12:08  Novák Jaroslav (n.j@seznam.cz)

Hausere - stále si otíráte svoji hubu o důchodce! Přečtěte si opětovně vyjádření pí.Chromé. Myslíte si, že odpracovaných nejméně 40 let je málo? Připadáte mi jako nějaký imbecil, idiot, který je do debaty nastrčen úmyslně z politických důvodů (ODS ???). Nevím jaké máte vzdělání, když se hrozíte, že zůstanete na dlažbě. Asi jste se v mládí dobře neučil a ve škole jste byl blbý. Teď se to táhne celým Vašim životem. Vzal jste si na paškál důchodce. Jste opravdu velký chudák - je mi Vás líto.
http://IDIOT

27.02.2009 11:46  L. Chromá

Pane Hausere, vy píšete o důchodcích, jako by nikdy nepracovali. Vždyť většinou za sebou máme odpracovaných 40 let!!!

27.02.2009 09:53  Jiří Hauser

To byla trefa. Kdo přidá dělníkům chlapům od rodin. Jejich příjem je kolikrát těch 8000kč. A když zůstane na dlažbě..... O vás důchodce je alespon zajem i když na vyskakování nemáta. Ale máte svoje jistý!

26.02.2009 16:45  Novák Jaroslav (n.j@seznam.cz)

Hausere - Vy se těšíte a hrnete do strabního důchodu? Taková opovážlivost, ale snad budete velice spokojen, obdržíte-li důchod ve výši 8 tis.Kš měsíčně. Vždyť stát se o Vás postará a možná zvýší důchod o 250,-Kč. Bože můj jaký Vy jste naivka, a takových lidí je v republice celá řada. Možná Vám k životu bude stačit denně hrnek čaje s chlebem, rohlíky jsou již drahé!
http://IDIOT

26.02.2009 11:25  Novák Petr (novak@seznam.cz)

Vy máte pocit , že v této zemi žijí samí idioti? Našim politikům by patřil trest doživotí za to co předvedli v tomto státě za 20 let své nevlády.
http://www.tretivek.cz/

26.02.2009 11:20  Jiří Hauser

Je mi 55 toho času bez prace.Důchodci stale nadávají a přitom jim stát stále nějak pomáhá. Já nedostal přidáno již 5 let. Už abych byl v důchodu.

26.02.2009 10:04  Václav Křupka

Na vlastní kůži jsem zažil,co dokáže 33letá ředitelka jednoho Domova důchodců udělat s dlouhodobým zaměstnancem který si dovolil ne z vlastní vůle onemocnět. Je mi 54let a horkotěžko sháním práci.

26.02.2009 08:03  Marie (administrator@tretivek.cz)

...a taky máme nejvíc naštvané důchodce. Není nad pozitivní myšlení! Všude je něco a nic není ideální. Jen se podívejte do okolních zemí! I tam je korupce a nepořádek a kariérismus. Akorát na to tolik nevidíme.
http://

25.02.2009 16:48  Vlasta

Máme nejhloupější lidi ve vládě za posledních 50 let. Neváží si zkušeností starších a poplatky v lékárnách a u lékaře jsou důkazem, že vláda má zájem, aby co nejdříve staří lidé poumírali. Proč se vláda zbavila prosperujících podnikú a za pakatel podniky prodala současným miliardářům? Kde je "rodinné stříbro", o kterém mluvil před 17 lety likvidátor státu Ježek aspol? Proč si dávají akcionáři ČEZu milionové prémie a důchodcům se nepřizná 13 penze? Nežije se nám dobře v tomto státě kde vádne korupce, strach a zlovůle mocných.

25.02.2009 16:16  Novák Jaroslav

Naši senioři nejšťastnější v Evropě? Který vůl tento článek napsal. Ne to už opravdu vše stojí za h...o! Tomuto státu vládnou pouze lumpové a mafiáni. Mrskat je bičem a vyhnat všechny z úřednických míst.

Zanechte komentář: